Országtorta 2013

milotai mézes grillázstorta, ribizlihabos-almás réteges

Hetedik éve választják meg az ország tortáját, az idén másodszor cukormentes változatot is.

milotai mézes grillázstorta, ribizlihabos-almás réteges

Az ország tortáit a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szervezésében választja ki egy válogatott zsűri, a szavazás több fordulón keresztül zajlik. „Az alapötlet egy születésnapi torta, amelyet nem egyszer vágunk fel egy helyen, hanem egész évben mindenki országszerte több cukrászdában meg tud kóstolni” – foglalta össze a verseny lényegét a testület elnöke, Pataki János.

Az idén a milotai mézes grillázstorta, cukormentes kategóriában pedig a ribizlihabos-almás réteges lett a befutó.

A cukormentes országtorta ötlete az Egy Csepp Figyelem alapítványtól érkezett, ők keresték meg a cukrásztestületet, a közös cél egy alacsony szénhidráttartalmú torta megalkotása volt. Egy szelet, azaz 100 gramm 134 kilokalóriát és 8,9 gramm szénhidrátot tartalmaz.

A győztes torta kizárólagos hozzáadott édesítőszere nyírfacukor, tésztája mandula- és teljes kiőrlésű tönkölylisztből és almapüréből készült. Tölteléke párolt alma olvasztott vajjal kikeverve, amelyen egy réteg almahab található, és ennek a tetején van a tojásfehérjés ribizlihab.

„Mivel az ország tortája az augusztus huszadikai ünnepségekhez, tehát a koronázáshoz kapcsolódik, az országalma kapcsán jutott eszünkbe ez az alapanyag. A szimbolika mellett az is fontos volt, hogy ez a torta egész évben kapható lesz, tehát olyan alapanyagot választottunk, ami ehhez igazodik” – tudtuk meg Nándori Lászlótól, a győztes tortát készítő cukrászda tulajdonosától. „A ribizlit azért is választottuk az alma mellé, mert egy kis színességet is bele akartunk vinni, és a hasonlóan élénkpiros gyümölcsök közül a ribizli a legsemlegesebb ízvilágú, ez nem nyomja el az almát, hiszen ez egy almatorta” – tette hozzá.

A Milotai mézes-grillázsos torta kétféle, dió- és grillázsdarabokat tartalmazó piskótalapból, kétféle krémből – az egyik virágmézes, a másik diós – és egy roppanós, diós rétegből áll. A tetején karamellbevonat és narancsos grillázsív.

A népszerűség fő oka a tortában található  sok dió, amelynek ilyen gátlástalan mennyiségű használata mindenkiben nosztalgikus érzéseket ébreszt, nagymamákat és az ő diótortáikat juttatja eszünkbe – köszönet a cukrászipar olcsójánosainak és az elterjedt diópótlóknak.

„Az ország tortájának az augusztus 20-ai ünnepségen, akár 35 fokban is mutatnia kell, ami bizonyos technológiai megkötéseket, kompromisszumokat kíván” – mondta Pataki János. Tehát az amerikai stílusú lapos, szétcsúszó rétegekkel építkező torták, bármennyire is szeretjük őket, ebben a műfajban sohasem lesznek sikeresek.

„Milota az ország híres diótermő vidéke, onnan hozattuk a diót a tortához” – tudtuk meg Kissné Zsuzsától, a milotai mézest készítő Major cukrászda tulajdonosától. „Az alapötlet cukrászunktól, Bacskó Szilárdtól származik, és a versenykiírásban is a dió volt a kötelező elem. Az előre meghatározott íz idén új elem volt a versenyben, de ez jobb volt így, mert egy egységesebb mezőnyt eredményezett, és könnyebb volt különbséget tenni.”

Az Ipartestület komolyan gondolja a szakmai összefogást, ezért jellemző a segítő, támogató a hozzáállás ebben a versenyben. A fordulók során javaslatokat is tesznek a torták alakítására, így került kevesebb cukor a verseny végére a milotaiba.

„A cukorra úgy kell gondolni, mint egy fűszerre, ezért is javasoltuk, hogy szakítsanak a magyar cukrászat és a háziasszonyok begyepesedett gyakorlatával, vagyis ne használjanak rengeteg cukrot” – mondta Pataki János.

A zsűritagokat az Ipartestületből választják, az idén az ország tortája alapzsűrije a következő tagokból állt: Auguszt József, Balogh László, Szamos Miklós, Szépréti László, Bergmanné  Guttmann Gabriella, Kis Zoltán, Jagyutt Péter – ők értelemszerűen nem indulnak ilyenkor a versenyen. A második és a harmadik fordulóban melléjük jön az Ipartestület vezetősége. A végső pontozásnál szavazólapot kapott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium két delegáltja is.

A cukormentes torta zsűritagjai: Pataki János, Phöm Rudolfné, Mautner Zsófia zsűrielnök, az Egy Csepp Alapítvány tagjai, a Dietetikusok Országos Szövetségének egy delegáltja, valamint az Egy Csepp főszponzorának egy képviselője.