Emberrablás egy budapesti bárban

A Kúria fenntartotta a jogerős ítéletet, és kimondta: jogi értelemben emberrablásnak számít, hogy egy bárban nem engedték el a külföldi turistákat, amíg ki nem fizették „elképesztő összegű” számlájukat – számolt be az Index.

Mint felidézték: a büntetőügyben 2007 júliusában két egymás követő napon történt esetekről van szó. Július 22-én este két holland turistának állítottak ki egy 179 ezer forintos számlát. Nem tudták kifizetni, ezért egyiküket elvitték egy Széna téri bankautomatához pénzt kivenni. Ezalatt társa nem hagyhatta el a bárt. Amikor egyikük vitatkozni próbált, megütötték, gyomron vágták, megrúgták a térdhajlatát. Sérülései összességében nyolc napon belül gyógyultak, de a bíróság azt is figyelembe vette, hogy az ütések alapján lehettek volna ennél súlyosabb sérülések is – tették hozzá.

A következő napon két mexikói és egy amerikai állampolgár érkezett a klubba. Ők összesen három üveg sört ittak, és végül 377 ezer forintról szóló  számlát kaptak, amit nem akartak kifizetni. Végül abba belementek, hogy átadják a náluk lévő 300 eurót, de ez nem volt elég. Az előző naphoz hasonlóan hol az egyik, hol a másik turistát vitték el pénzt szerezni, és a társait addig a klubban tartották. Az Index cikke szerint a klubosokkal a taxis is összejátszott, aki volt, hogy kést tartott az egyik turista nyakához. Végül összesen 500 ezer forintnál is többet vettek el a turistáktól.

A Fővárosi Ítélőtábla tavaly szeptemberben jogerősen 3 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Szilágyi Erzsébet fasori Caligula night club akkori üzletvezetőjét, T. Anna Máriát több rendbeli emberrablásért. T. Anna Mária és az ügy másodrendű vádlottja, a klub biztonsági őre felülvizsgálati indítványt adott be a Kúriára.

A biztonsági őr és T. Anna Mária a felülvizsgálati kérelemben arra hivatkozott, hogy „szerintük valójában nem emberrablás történt, hanem csak valamilyen enyhébb bűncselekmény, esetleg önbíráskodás, amiért enyhébb büntetés lenne igazságos” – írta az Index.

Az ügyész viszont a tárgyaláson úgy vélte helyes volt emberrablásnak minősíteni a történteket.

A Kúria rövid tanácskozás után fenntartotta a jogerős ítéletet, mondván, hogy a történtek jogi minősítése, azaz emberrablásként kezelése törvényes volt.

/MTI/