Mi a titok – sikeres vezetők

Akivel minden embertípus szívesen tárgyal, tisztelik, még akkor is ha meghiúsul az együttműködés, és érezhető a win-win helyzet elérésére való törekvése minden esetben, őrá lehet mondani, hogy asszertív stílust képvisel. De tegyük hozzá, hogy ez a felismerés abban jelenik meg, hogy a kommunikációban jól érzik magukat a résztvevők, elfogadják őket, tisztelik, és megoldást keresnek, ami neki is elfogadható.

{module 221}

„Asszertív kommunikáció vezetőknek, készségfejlesztő gyakorlati képzés” címmel, a Verlag Dashöfer Kft. és Sales Marketing és Tréning Kft. közösen szervez szakmai képzést. A képzés aktualitásáról kérdeztük Matkovics István trénert.

Mi is tulajdonképpen az asszertív kommunikáció?

Az asszertív kommunikáció  nem kizárólag a verbális megoldásokat, a stílust gyűjti össze, a hatékony kommunikációhoz, hanem a gondolkodásmódot alakítja olyan irányban, amelyben az ember, esetünkben, a vezető tisztában van önmagával, tiszteletben tartja az eltérő gondolkodású és típusú ügyfeleit, munkatársait, és olyan megoldásokra törekszik, amelyek mindkét fél számára kielégítők lesznek. Az asszertívitás fejlesztése hatással van az önbizalom növelésében, a megfelelő érdekérvényesítés alkalmazására egyaránt. 

Rá lehet ismerni arra, aki asszertív kommunikációt alkalmaz?

Itt azért pontosítani kell, a „csak” alkalmazásban fel lehet ismerni az asszertív elemeket, és még talán hatékony is lehet, de egy nehezebb helyzetben, és konfliktusban, vagy stressz helyzetben a „csak” alkalmazó  vezető nem lesz asszertív, a testbeszéde, de még verbálisan is tükrözni fogja a valódi énjét, gondolkodásmódját. Gondoljon csak arra, a vezetőre, aki a normál munkamenetben, kedves, megértő, odafigyelő, de egy stressz állapot kihozza belőle az agresszív vezetőt, aki mérges, aki lekezel…

Miért pont az asszertív kommunikációt választották témának?

Azokat a területek keressük, és fejlesztjük, amelyekben gyakorlatunk van, és amelyek ma, 2011-ben a legaktuálisabbak egy vezető számára.
Miért pont az asszertívitás, ami aktuális ma?

Az elmúlt időszak, a válság, stresszes, nehéz helyzetet teremtett a vállalkozásokon belül a vezetőknek, a munkatársaknak, sőt az ügyfeleiknek egyaránt. Szükségessé vált a mai helyzetben, hogy olyan motiváló légkört alakítsunk ki a csapaton belül, amely a munkatársakból a lehető legtöbbet hozza ki, hogy megtartsunk fontos munkaerőket, ügyfeleket. Azaz a vezetőnek azt kell tennie, ami a feladata: vezetni másokat, a lehető legjobb teljesítményt elérni, mindamellett, hogy elfogadják, megbecsüljék. Tudna példát mondani, hogy hol lehet hatékonyan használni ezt a kommunikációt?

Röviden: mindenhol. A vezetésen kívül, az értékesítők, ügyfélszolgálatosok kommunikációjában az ügyfelek felé (egyértelműen árbevétel növelő hatása van). A vállalati belső kommunikációban, de magánemberként az emberi kapcsolatokban egyaránt lehet használni. Nyitottak a vezetők az ilyen típusú képzésekre?

Hát, jó a kérdés. Fejlődni kell a vezetőknek, hogy beismerjék – elsősorban saját maguk felé – hogy fejlődésre van szükségük, és ezt fel is kell vállalniuk.

{module 221}