SZÉP és sztrájk

VISZ elnökségi ülésA Vendéglátó  és Idegenforgalmi Szakszervezet 2011. június 22-én tartotta soron következő Elnökségi ülését, amelyen a témák között a következők szerepeltek. Dr. Mosonyi József elnök úr megnyitója után, az első napirendi pont keretében Bogdánné Nánai Mária ügyvezető alelnök és Dr. Mosonyi József tájékoztatást adott a „SZÉP” kártyáról (Széchenyi Pihenő Kártya), valamint az arról szóló törvény-rendelet módosításról, miszerint a társkártya pénzbe kerül az eredeti szöveggel ellentétben, a közvetített szolgáltatásért maximum 1,5% jutalék számolható stb.

{module 221}

Azok a hiányosságok is szóba kerültek, amelyekre még nincs válasz, pld 2011. évben is alkalmazható –e a 300 000 forintos határ, annak ellenére, hogy 2011. július 1-től kerül bevezetésre stb.

A SZÉP kártyára vonatkozó rendelet: A 55/201. (IV.12.) Kormányrendeletet a 92/2011. (VI.15.) Kormányrendelettel módosított egységes szerkezetben

Bővebb információk megtalálhatóak a következő honlapokon
http://itthon.hu/szepkartya
https://www.otpszepkartya.hu/
http://szepkartya.biz/
http://szepkartya.biz/szep-kartya-elfogadohelyek ) 

Dr. Várnai Zsuzsanna ügyvezető elnök irányításával a szakszervezeti demonstrációk, sztrájkok témájában elfogadásra került a mellékelt állásfoglalás.

A Társelnökök Tanácsa alapos elemzés után megállapította, hogy a Turizmus –  Vendéglátás ágazatban a több éve tartó válság során a szállodákban, éttermekben, utazási irodákban olyan mértékű létszámcsökkenés történt, amely már nem tartalmaz munkaerő tartalékot, így a több műszakban a folytonos munkarendben dolgozó kollégák már nem tudják helyettesíteni a rendkívüli okok miatt (demonstráció, tüntetés) távollévőket.

A szakszervezeti szolidaritásnak viszont a kollégák szeretnének eleget tenni, de elemi érdekük is, hogy az általános követeléseknek részesei legyenek. Megerősítve és alapul véve a Titkárok Tanácsának 1992-ben a „Sztrájkról szóló törvény” alkalmazásánál meghatározott alapelveket, az alapszervezetek SZIB/SZB titkárai, megyetitkárai jogosultak eldönteni a tagságunk véleményének kikérése után, hogy részt vesznek-e a helyi, országos demonstrációk, tüntetések, sztrájkok megszervezésében, részvételében, a VISZ központ egyidejű értesítése mellett. A szakszervezeti szolidaritás kifejezése írásban, telefonon, e-mailben, faxon is történhet, amelyre a VISZ Központ kap felhatalmazást, hogy a szolidaritás országos egységes jellegét megadja. Az alapszervezetek, tagok az állásfoglalásban leírtak szerint kezelik a demonstrációkon, sztrájkokban való részvételt a szolidaritás témáját. Az Elnökség egyhangúlag elfogadta az állásfoglalást „az ágazaton kívüli demonstrációkban, tüntetésekben, sztrájkokban való szervezés és részvétel” témájában.  

Az elnökség tagjai beszámoltak a 2011. évi bértárgyalások eredményeiről, a keresetnövelés valamint a nem pénzben kapott juttatások 2011. évi lehetőségeiről.

Az ágazat sokszínűsége ebben a témában is megmutatkozott, az egyes régiók jövedelmi viszonyai különbözőek, van ahol már januárban megtörtént a bérmegállapodás az OÉT-ben meghatározott elveknek megfelelően, van ahol most tárgyalnak a lehetőségekről, kis létszámú üzletekben ahol nincs helyi kollektív szerződés, illetve kis létszámban vannak szakszervezeti tagok júniusig még szóba sem került a béremelés lehetősége. Olyan gazdálkodó egység is van, ahol megőrizték a 13. havi munkabér intézményét is.

Összességében elmondható, hogy a 2011. év előreláthatólag nem fogja segíteni az ágazatban dolgozók átlagkeresetének felzárkózását a nemzetgazdasági átlaghoz.     

Megvitatásra került a Turizmusfejlesztési stratégiáról szóló szakmai vitairat a beérkezett javaslatokkal, véleményekkel, amelyet az Elnökség egyhangúlag elfogadott és amely állásfoglalás megküldésre kerül a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékeséhez s amelyet a későbbiekben a VISZ képvisel minden lehetséges fórumon. (pld Parlament turizmus bizottsága, Ágazati Párbeszéd Bizottság plenáris ülése stb).  
Bemutatásra került a részmunka – távmunka vállalásához felkínált lehetőség, amely országosan segítheti a munkavállalás lehetőségeit. 
(Bemutató anyag mellékelve) 

Az egyebek napirenden belül megvitatásra került többek között a közösségi étkeztetés európai párbeszéd bizottsága EFFAT (VISZ) – FERCO (munkáltatók) által kidolgozott egységes oktatási anyag az „Élelmiszer higiéniai tréning mindenkinek” ismeretek témájában, amely Európában minden országban használható, így a munkavállalást is könnyebbé teszi, hazánkban és Európában egyaránt. A kidolgozott menetrend mellékelve, Magyarországon 2011 novemberében lesz az első szeminárium, amelynek részletei később kerülnek pontosításra.

Mint ismeretes az Országos Érdekegyeztető Tanács átalakítása, kibővítése törvénytervezet alapján megkezdődött, ezzel kapcsolatos a 4 konföderáció által megfogalmazott álláspont, (álláspont mellékelve). Szakszervezetünk az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének tagjaként egyetért azzal a gondolattal, hogy pld nem a bélyeggyűjtők, lepkegyűjtők egyesületével kell megvitatni a munka világát érintő problémákat, hanem azokkal, akiket érint, nevezetesen a Kormány, a munkáltatók, a munkavállalók képviselőivel, és nem az új formációval, amelynek pld bélyeggyűjtők, lepkegyűjtők és más a munka világában nem érdekelt civil szervezetek is a tagjai lehetnek.

{module 221}