Égi utasellátók

Az európai légitársaságok közül hosszú  távú repülőutakon a KLM-é, rövidtávon a SAS-é, a fapadosoknál pedig a Pegasusé a legjobb catering, vagyis fedélzeti utasellátás.

KLM légitársaság catering

Azért már nem kellett izgulnunk, hogy bekerül-e a MALÉV a Skyscanner, vagyis az egyik globális, vezető utazási keresőoldal toplistájába, amely a legjobb szervizt kínáló – európai – légitársaságokat sorolja. A felméréssel második éve segítik eligazodni a röpködő utasokat, hol kínálják a legjobb menüt.

Abból az alaphelyzetből indultak ki: a piaci versenyben változás következett be, letűnőben van az a korábbi felfogás, mely a közép és rövid távú repülős útvonalak többségén – főleg – a turista osztály kínálatából levette az úgynevezett légi menüt, helyette pedig csak szendvicset és olcsó italt akart  lenyeletni az utasokkal. A változó tendencia lényege, hogy a légitársaságok fenntartói felismerték: potenciális új utasaik megnyerésére jó stratégia lehet a minőségi catering. Igaz, ez még most is sok esetben inkább csak a business classra vonatkozik, de a szakemberek szerint begyűrűzhet a turista osztályra is, amin belül már szintén van prémium kategória.

Ennek köszönhetően igyekeznek megnyerni márkás séfeket is. Ilyen például a párizsi Ritz konyhafőnöke, Michel Roth, aki  február 1-jétől  nyolc hónapon át készíti az ételeket az Air France gépein utazóknak. Az Iberia fedélzeti menüjének megalkotására pedig olyan neves spanyol séfeket kértek fel, mint Dani García, Ramon Freixa, Paco Roncero és Toño Pérez García.

Nem véletlen, hogy neves séfek vállalkoznak ilyesmire, hiszen a kihívás nagy: 9-10 ezer méter magasságban, fedélzeti körülmények között másképp érvényesülnek az ízek, másként bontakoznak ki az aromák, akár tányérban, akár pohárban.

Még az olyan nagymester, mint Nobu Matsuhisa is szakmai megméretésnek találta, amikor három másik Michelin-csillagos séffel egyetemben a Qatar Airways felkérte business és first class menüsorai borjavaslatokkal kiegészített megalkotására. A légitársaság – mint Európán kívüli, nem szerepel a Skyscanner felmérésében, de a világ egyik legjobbja – tavaly november elején éppen a budapesti Nobuban adott ízelítőt új fedélzeti menüjéből: füstölt lazac taco,csirkenyárs perui fűszeres szósszal,rák tempuratekercs, tonhal szarvasgombás teriyaki szósszal.

A Skyscanner felmérése az európai országokból  kiválasztott 550 légi utas és gasztrobloger közreműködésével készült. Az ő véleményezésük alapján dőlt el, kiket illetnek 2012-re az éves Légitársasági Étel-díjak. A hosszú távú  utak kategóriában az élen a KLM végzett, majd következik az Aeroflot, a SAS, az Air France és a British Airways. Rövidtávú utaknál a Scandinavian Airlines – SAS lett a győztes, a Lufthansa áll a második helyen, míg a tavalyi győztes, a Turkish Airlines került a harmadik helyre. A törökök megelőzték a British Airways-t (BA) és az orosz Aeroflotot, amelyek azért így is az élbolyban vannak.

Külön értékelést kaptak a fapados járatok: a török Pegasus tört az élre, a brit Flybe és Monarch a második-harmadik. A britek bérelték ki a negyedik helyet is az EasyJettel. A spanyol Vueling légitársaság ötödikként fért bele a legjobbak rangsorába.

Egy másik általános gasztronómiai kérdéskört is érintett a Skyscanner vizsgálódása, ez nem légitársaságokra, hanem az ételek minőségére vonatkozott. Az 53 országból megkérdezett 1500 utas közül minden második elégedett volt, jónak ítélte az ételek minőségét (ez százalékban több mint a fele, 54% volt), míg háromnegyedük úgy vélte, mindenesetre javult az ételek minősége a fedélzeten 2011-hez képest. A légitársaságok egyre nagyobb figyelmet fordítanak az ételekre, többségük felismerte ennek fontosságát, s ezt utazási ajánlataikban is propagálják.