Hop on-hop off buszok: már miniszteri szinten

Mint ismeretes, a Budapesti Közlekedési Központnál (BKK) hozzávetőlegesen egy évvel ezelőtt kezdődött a fővárosi városnéző szolgáltatói piac szabályozása. A munkafolyamatban a NiT Hungary (Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete) is tevékenyen részt vett.

Hop On-Hop Off városnézés

Nem véletlenül, hiszen szervezetünknek számos személyszállító vállalkozás a tagja, a hop on-hop off szolgáltatást nyújtóknak pedig mindegyike rendelkezik NiT Hungary tagkártyával. A BKK-val történő egyeztetések során álláspontunk az volt, hogy a tevékenység átlátható és versenysemleges kodifikálása minden résztvevő számára előnnyel járhat. Gondolunk itt többek között a menetrend szerinti autóbuszok részére kialakított megállóhasználat ésszerű szabályozására. A rendelettervezet előkészítése mindaddig rendben és ésszerű kompromisszumok megkötése mentén zajlott, amíg a nemzeti vagyonról szóló törvény módosításával a különcélú menetrend szerinti személyszállítás nem vált az önkormányzatok kizárólagos gazdasági tevékenységévé. Ezzel 2013. január 1-jei hatállyal egy idegenforgalmi jellegű szolgáltatást olyan súlyú gazdasági tevékenységgé alakítottak, mint a közérdekből végzett menetrend szerinti személyszállítás. Az ennek alapjául szolgáló egyéni képviselői indítvány nem tesz különbséget a járati engedéllyel vagy szerződés alapján végzett menetrend szerinti különcélú személyszállítás között. Ezzel például az egyes munkaszállítói járatok üzemeltetése is a főváros kizárólagos joga és kötelezettsége lett. A törvény kihirdetése természetesen megakasztotta a tervezet előkészítését, hiszen innentől kezdve kizárólag az önkormányzat, illetve koncessziós szerződéssel megbízott nyertes pályázó végezhetné ezt a tevékenységet.

A BKK a törvény értelmében felmondta valamennyi hop on-hop off tevékenységet végző vállalkozás megálló-használati szerződését, és a járati engedélyek határidejét december 31-ig korlátozta. Ez utóbbit később 2013. április 30-ig meghosszabbította.

Ipartestületünk állásfoglalást kért a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól. A tárca szakmai véleménye az volt, hogy a hop on-hop off szolgáltatást végző tagjaink továbbra is végezhetik tevékenységüket koncessziós szerződés nélkül. Az állásfoglalás fél siker, hiszen eszerint új szereplő nem léphet be a piacra, a járati engedélyek lejártával pedig a már működő vállalkozások helyzete is kérdésessé válik. Az állásfoglalást elküldtük a BKK-nak, abban a reményben, hogy a tárgyalások folytatódhatnak, és tagvállalkozásaink még 2012. december 31. előtt megnyugtató választ kapnak további működésükkel kapcsolatban. Három hónap várakozást követően a BKK vezérigazgató-helyettesétől azt a választ kaptuk, hogy a tervezetet a nemzeti vagyonról szóló törvény változásainak tükrében felülvizsgálják, és arról ipartestületünket tájékoztatják. Mivel a válsz értékelhető információt nem tartalmazott, december közepén levelet küldtünk a főpolgármesteri Hivatal részére, amelyre – mint cikkünk elején írtuk – választ mind a mai napig nem kaptunk.

Nem várhattunk azonban tovább, ugyanis a bizonytalanságban tartott vállalkozások jelentős károkat szenvednek, ha nem tudnak felkészülni a turisztikai szezonra. Nem beszélve arról, hogy a szolgáltatásokhoz rengeteg, Budapest nevezetességeihez kapcsolódó szolgáltatás is társul: kedvezményes ételfogyasztás vagy múzeumi belépők. A hop on-hop off szolgáltatás sokkal inkább tekinthető „turisztikai attrakciónak”, mint a köz érdekében történő, a helyváltoztatás igényét kielégítő munkának. Többek között ezért is érthetetlen, hogy miért került be a koncessziós tevékenységek közé. A szolgáltatás ráadásul hosszú idők óta a személyszállítói piac magánszereplői által, magas színvonalon és állami finanszírozási igény nélkül ellátott tevékenység. A vállalkozások hosszú utat tettek meg e szolgáltatások felépítése és piaci bevezetése érdekében, ez pedig jelentős beruházást igényelt. Ha a döntések hátterében a magánkézben lévő, idegenforgalmi szolgáltatást nyújtó vállalkozások kiszorításának terve áll, azt a NiT Hungary nem nézheti tétlenül. Németh Lászlóné miniszter asszonytól azt kértük, hogy támogassa a nemzeti vagyonról szóló törvény azon rendelkezésének hatályon kívül helyezését, amely a különcélú menetrend szerinti járatok koncessziókötelessé tételét írja elő.

/NiT Hungary/

megosztás
előzőLővér 30’
következőNéhány
GSZT szakújság :: Gasztronómia : Szálloda : Turisztika