Hűtőtáskával nyaral a magyar

Igazán 2010 a válság éve: sokkal kevesebb honfitársunk sokkal kevesebb időt töltött a Balatonnál, ráadásul jó részük inkább hűtőtáskából fogyaszt, nem pedig vendéglőkben. A tó idegenforgalmi szezonját a külföldiek menthetik meg.

Idén ütött igazán be a válság: tavalyhoz képest 7-8 százalékos mínuszban vagyunk, belföldi vendégforgalmunk pedig 15 százalékkal csökkent 2009-hez képest – mondta az fn.hu az idei balatoni szezon minőségét firtató kérdésére Polgár Tibor, a Balaton-szerte kempingeket és apartmanházakat üzemeltető Balatontourist vezérigazgatója.

Belföldi vendégeink többsége üdülési csekkel fizetett, és 3-4 napot töltött a tónál; többségüknek még tavaly is volt arra pénze, hogy néhány tízezer forint pluszköltségért egy hétig maradjon – részletezte a vezérigazgató, aki szerint az időjárás sem volt kegyes: az előszezon hideg és esős volt, a főszezonban pedig a viharok zavarhatták el a turistákat. A magyar vendég pedig nem jön a hétvégére a tóhoz, ha pénteken rossz az idő – magyarázta az idegenforgalmi szakember.

Örömtelinek nevezte ugyanakkor, hogy külföldi vendégeik száma nem változott érdemben 2009-hez képest, vagyis az azt megelőző évek folyamatos visszaesése megállt. Ugyanannyi német, lengyel és holland, viszont több cseh vendégünk volt – mondta a szakember.

A komolyabb fesztiválok, mint például a Balaton Sound és a Harley Fesztivál jót tesznek az idegenforgalomnak, különösen azzal, hogy új vendégkört vonzanak a tóhoz, bár hatásuk korlátozott, csupán néhány napra szól – vélte Polgár Tibor.

A fizetőképes magyar kereslet elmaradásáról számoltak be egyöntetűen a lapunk által megkérdezett vendéglősök is. Komáromi Józsefné, a fonyódi Aranyhíd vendéglő társtulajdonosa szerint forgalmuk nagyjából 20 százalékkal bővült ugyan a katasztrofális 2009-es év után, de a növekedés kizárólag a visszatérő német vendégeknek köszönhető. Magyar vendég még a tavalyinál is kevesebb volt, különösen augusztusban; akkor is legfeljebb hétvégeken tértek be hozzánk – mondta.

Még rosszabbak a tapasztalatai Pataki Sándornak, a balatonfüredi Tölgyfa Csárda üzletvezetőjének, aki tavalyhoz képest 25-30 százalékos forgalomcsökkenésről számolt be lapunknak. Az előszezonban még rendre érkeztek a csoportok, de a főszezonban az a la carte étkeztetés eltűnt: volt olyan napom, hogy egy asztalom volt – mondta a vendéglős, aki a recesszión túl az all inclusive vendéglátás terjedésének tudja be a szomorú statisztikát. Pataki Sándor az utószezonban ismét felbukkanó csoportoktól és a szürettől remél trendfordulót.

Tóparti egységek nevük elhallgatását kérő tulajdonosai karakteresen úgy fogalmaztak, hogy honfitársaink a hipermarketekben bevásárolnak, azután a strandon hűtőtáskából fogyasztanak, majd este hazatérnek, mert szállásra sincs pénzük.

A hazai kereslet élénkülésén túl új Balaton-márka megalkotása növelhetné a tó vonzerejét és tolhatná ki a szezonzárást Polgár Tibor szerint. Nagyon sok felfedezetlen, a köztudatból teljesen hiányzó hely van a Balaton körül; ezek ismertté tételével rossz időben, őszi, téli és tavaszi hétvégeken is vonzóvá lehetne tenni a Balatont – mondja.