Kalandozásra csábító Tisza-tó

horgászatA Tisza-tóra kívánkozók közül sokuknak talán eszébe sem jut, hogy az itteni víz nem csupán fürdőzésre, csónakázásra, hajókázásra, horgászásra, vagy sportokra, hanem eddig még kipróbálatlan kalandozásokra is csábíthat. Olyan közelebbi, vagy távolabbi vízi utakra, amelyeken az érdeklődők immár szinte seregnyi emlékhelyet is felkereshetnek, megtekinthetnek. Mivel az ezredforduló végétől a szakemberek mind élénkebben foglalkoznak a múltmentéssel is, amelynek során a Tisztatáj jelentősebb történelmi nevezetességei egymás után kerülnek figyelmet keltő megjelölésre.

A múzeumi és vízügyi kutatók igyekezete révén így ma már a Közép-Tisza vidék csaknem minden kilométerén találhatóak megállásra, múltidézésre késztető táblák az eddigi legnagyobb árvizekről, árvízszintekről, vagy gondolatébresztőbb árvízi emlékművek, mint például Tiszasasnál, Szelevénynél. Ugyanekkor a túrázók a különféle vízi beruházásokhoz kötődő régi, időközben felújított, s jelenleg is használatos objektumokat találhatnak. Megtekinthetik a több, mint száz esztendeje működő mirhói szivattyútelepet, a milléri zsiliprendszert. S különleges időutazás kedves állomása lehet az óhalászi8 szigeten idei tavasszal avatott emlékhely, az 1876-os árvíznél romba döntött falucska, Tisza-halász egykori létét idézve.

Ez utóbbi helység annak idején Újlőrincfalva előtelepülésének számított, s örvendetes, hogy mostanában az idegenforgalom mai apostolaiban figyelmet érdemlő programbővítő elképzeléseket, terveket is ébresztett. Véleményük szerint érdemesnek látszik ide egy labirintus-szerű túraútvonal kialakítása, mert már a hely megközelítése is számos eredeti élménnyel gazdagíthatja a kirándulót.

Szintén e térségben a poroszlói épülő ökocentrum és az ártéri vízen nyújtózó hosszú sétaút kínálatát az előbbinél elérhetőbb közelségben – talán már jövő tavaszra! – egészítheti ki a mintegy negyedmilliárd forintból készülő kalandpark a Császló-sziget húsz hektárnyi területén. A tiszafüredi Holt-Tiszára tervezett új létesítmény a természeti környezet földrajzi és biológiai adottságainak megragadásával, kihasználásával azokra a látogatókra számít, akik a megsz9okottabbaktól eltérő kikapcsolódást, pihenést kedvelik. Víziutas elérhetőséggel a kompon, csónakon érkező vendégek csaknem négy kilométeres távon, földön, vízen és levegőben egyaránt próbára tehetik majd itt bátorságukat, ügyességüket. A bőséges választékban találhatnak a turisták mászófalat, erdei kalandutat, íjászpályát, mókuskereket, magaslati kötéljátékot, drótcsúszdát, s kedvet kaphatnak a fakoronák szintjén húzódó kötélpályás tanösvény végigjárásához is.

Gyóni Gyula