A MUISZ javaslatai a Széchenyi tervhez

A MUISZ javaslatai a Széchenyi tervhezA Széchenyi terv vitaanyagában lefektetett irányelveket örömmel üdvözöljük. Ahhoz azonban, hogy a kitűzött célok maradéktalanul érvényesülni tudjanak, számos egyéb járulékos, de nagyon fontos fejlesztés szükséges. Ezek röviden összefoglalva a következők: (a felsorolás nem jelent fontossági sorrendet)

– A vendégek érkezésének kulturáltabbá tétele, azaz:
A pályaudvarokon kialakult áldatlan állapotok rendezése, a Keleti pályaudvar rekonstrukciójának felgyorsítása
– a vasúti személyszállítás minőségének, színvonalának javítása
– a gyógyüdülőhelyek megközelíthetőségének javítása (közút, vasút)
– Nemzetközi hajóállomás korszerűsítése vagy áthelyezése megfelelőbb helyre. A jelenlegi

helyen az érkező nemzetközi hajók kiszolgálása primitív, sőt kiszálláskor az utasok életveszélyben vannak a parkoló buszok mellett elszáguldó forgalom miatt.

– Ferihegy és a Belváros között gyors, kulturált vasúti összeköttetés megteremtése más európai nagyvárosokhoz hasonlóan. A városba vezető gyorsforgalmi közút környezetének kulturáltabbá tétele.

– A gyógyászati ellátásra, wellness üdülésre érkező vendégek szabadidejének kitöltése érdekében nélkülözhetetlen a gyógyüdülőhelyek környezetében az attrakciófejlesztés. Ez nem feltétlenül jelent nagyberuházásokat, hanem inkább a „zöld turizmus ” fejlesztését, pl. gyógynövény tanösvények, kialakítása, kerékpár utak létesítése, a meglévők karbantartása, teniszpályák építése, környékbeli látványosságok kitáblázása, stb.

– A wellness- és gyógy-létesítmények számának növelése helyett most már a minőség fejlesztésére kell a hangsúlyt helyezni, tehát a létesítmények szakszerűbb kialakításának támogatása, ill. a személyzet szakmai fejlesztése, továbbképzése a fontos cél.

– A kívánt eredmény eléréséhez múlhatatlanul szükséges a külföldi átfogó marketingkampány elindítása a kiválasztott célországokban. Ez magában foglalja a lakosság, a háziorvosok és az egészségpénztárak meggyőzését a magyarországi gyógyászati lehetőségekről.
Ehhez a marketingakcióhoz a Magyar Turizmus Zrt-n belül külön megfelelően ütőképes részleg létrehozása szükséges.

– Szükséges lenne pályázati lehetőségek kidolgozására beutaztatással foglalkozó utazási irodák

részére, hogy – saját anyagi forrásaik bekapcsolása mellett – komplex egészségturisztikai ajánlatokat tudjanak összeállítani (vonatkozó szolgáltatói ajánlatok begyűjtése, szakértők igénybevétele, honlap és katalóguskészítés, ezzel kapcsolatos marketingtevékenység, stb. ) Az egészségturizmus szervezésében, lebonyolításában várhatóan nagy szerepe lehet a beutaztató irodáknak és az ilyen irányú beutazó forgalom jelentősen hozzájárulhat a magyar egészségügy finanszírozási problémáinak megoldásához.

– Magyarország versenyképességének növelése érdekében szükséges a turisztikai és főleg az egészségturisztikai szolgáltatásokat terhelő ÁFA mértékének csökkentése. A kívánatos szint 10-15 % között lenne.

– Az ország és elsősorban a gyógyüdülőhelyek és Budapest tisztaságának megteremtése, folyamatos takarítás a településeken, a városhatárokon, kerékpárutak mentén, erdőkben stb.

Egy rendetlen, koszos ország nem vonz senkit gyógyüdülésre!

– Budapest arculatának erőteljes javítása: hajléktalanok, autóknál kéregetők, parkokban alvó csövesek megszüntetése, az aluljárók állapotának rendezése, falfirkák letisztítása, a lepusztult házsorok átfestése, annak megtiltása, hogy üzletek csak a saját portáljukat átfestve kaotikus képet alakítsanak ki, a Belvárosban a nem működő üzletek számának csökkentése, stb.

– Rendkívül fontos lenne egy nagy befogadóképességű (legalább 5000 főre alkalmas) kongresszusi központ megépítése Budapesten, ami közvetve az egészségturizmust is szolgálná, mivel ez elősegítené, hogy nagy létszámú orvos kongresszusok helyszíne Magyarország legyen, akik az itt tapasztaltak alapján a jövőben nagyobb bizalommal javasolnák betegeik részére a magyarországi gyógykezeléseket.

A világban egyre inkább jellemzőek a 10 000, de akár 20 000 fős orvos kongresszusok is, ebből a trendből Magyarország kimarad, kongresszusi központ hiányában.

Üdvözlettel:
Molnár Gabriella
elnök