Turisztikai Marketingterv 2013

BudapestA Magyar Turizmus Zrt. nagyszabású szakmai nyílt napot tartott november 28-án, Budapesten, a VAM Design Centerben azzal a céllal, hogy jövő évi marketingtevékenységét közvetlenül mutassa be szakmai partnerei lehető legszélesebb körének, majd személyes egyeztetéseket folytasson az együttműködési lehetőségekről. A közel 700 fős rendezvényen Denéné Tóth Marianna vezérigazgató hangsúlyozta, hogy az országpromóció kiemelt kormányzati feladat és fontos cél, hogy hazánkról egységes és pozitív képet alakítsunk ki, egy irányba mutató marketingtevékenységgel.

{module 221}

A társaság turisztikai marketingtervét Horváth Gergely turisztikai vezérigazgató-helyettes prezentálta. A nagy érdeklődésre való tekintettel a prezentáció élő web-közvetítésen keresztül is követhető volt. A marketingterv bemutatását követően átadták a „Magyarország Gyerekszemmel” rajzpályázat díjait, majd szakmai panelbeszélgetésekre és workshopokra is sor került. A panelbeszélgetések hivatásturizmus, egészségturizmus, kulturális turizmus és csúcsgasztronómia témában zajlottak, a workshopok során pedig egyrészt különleges turisztikai szolgáltatók mutatkoztak be a Magyar Turizmus Zrt. külképviselői és régiós vezetői számára, másrészt az MT Zrt. különböző részlegeinek munkatársai folytattak tárgyalásokat a hazai turisztikai szakma képviselőivel.

 • Folyamatos szakmai és szervezeti megújulás;
 • márkaépítés, a turisztikai kínálat márkaként történő megjelenítése;
 • termékalapú marketingkommunikáció;
 • új hívószavak („Harmónia”, „Ébredés”, „Zsongás”, „Derű”) és termékalapú szezonális időzítés a belföldi turizmus élénkítésére;
 • teljesen megújult internetes portál;
 • szorosabb szakmai együttműködés a hazai és a nemzetközi szakmával (ETC, V4), több közös kampány és akció;
 • erősebb hangsúly az árualap fejlesztésen, nevezetesen az új termékek és szolgáltatások megismertetésén;
 • jelenlét még több feltörekvő piacon;
 • újabb eszközök a hivatásturizmus élénkítésére.

Fenti kulcsmondatok foglalják össze azokat a legfontosabb újdonságokat, amelyek a Magyar Turizmus Zrt. 2013. évi marketingtervében megjelennek, azaz a jövő évi nemzeti turisztikai marketingtevékenység irányvonalainak új elemeit képezik.

A Magyar Turizmus Zrt. elsődleges szakmai feladatai továbbra is a lakossági marketingkommunikáció és szakmai értékesítés-ösztönzés. Utóbbi hangsúlyos része a hivatásturisztikai (MICE) tevékenység. A támogató szakmai tevékenységek közé pedig változatlanul a TDM-koordináció (Turisztikai Desztináció Menedzsment Szervezetekkel folytatott együttműködés), a kutatási tevékenység, a Tourinform-koordináció, a Contact Center működtetése, továbbá a SZÉP kártyával, illetve a különböző védjegyekkel és minőségi  díjakkal kapcsolatos támogató kommunikációs tevékenység tartozik.

A november 28-i szakmai rendezvény Denéné Tóth Marianna vezérigazgató köszöntőjével vette kezdetét:

„Az országpromóció kiemelt kormányzati feladat, hiszen mind gazdasági, mind társadalmi szempontból fontos, hogy hazánkról egységes, pozitív képet alakítsunk ki, és értékeinket, sokszínű, egyedi kínálatunkat vonzó módon mutassuk be. A feladatban érintett állami társaságok eddig önálló kommunikációt folytattak. Célunk, hogy a jövőben erőinket egyesítve, közös alapon épülő, egységes, egy irányba mutató marketingtevékenységet végezzünk, mely a turizmus, és a magyar termékek népszerűsítését szolgálja. ” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

A köszöntőt követő prezentációjában Horváth Gergely turisztikai vezérigazgató-helyettes többek között az alábbiakat mondta el:

„2013-ban az eddigi tapasztalatokat felhasználva folytatni kívánjuk korábbi sikeres tevékenységeinket, emellett több újdonsággal is készülünk a jövő évre. Ezek közül a legfontosabb egy olyan kreatív koncepció kidolgozása, amely a márkaépítést szolgálja, és az új szemléletű márkakommunikáció alapja lesz egységesen belföldön és külföldön egyaránt.

Emellett a cégcsoporti szinergiákat kihasználva több együttműködést tervezünk bor és gasztronómia témában az agrár- és bormarketing területtel, illetve az aktív-, öko-, és vadászturizmus vonatkozásában az állami tulajdonú társaságokkal. Az együttműködés keretében veszünk részt a Bocuse d’Or lyoni döntőjéhez kapcsolódó gasztronómiai szakkiállításon, ahol magyar versenyző került a legjobbak közé. A Linzi Magyar Napokon is lehetőségünk lesz a hazai étel- és italkínálat bemutatására. Magyarország díszvendége lesz a dortmundi Jagd und Hund szakvásárnak, ahol a fő küldőpiacunkon a vadászati lehetőségek mellett a hazai turisztikai szolgáltatásokat is népszerűsítjük.

A kulturális turizmus vonatkozásában kiemelendő a magyar-olasz kulturális évad, mely további bemutatkozási lehetőséget kínál 2013-ban.

Az egészségturizmus, mely kiemelt termékünk marad, számos nemzetközi fórumon megjelenik, ezek közül a SPA-CE szakvásárt emelem ki. Ennek a közép-európai rendezvénynek a korábbi szlovén szervezés után Magyarország ad otthont.

Déli szomszédunk, Horvátország a jövő évben csatlakozik az Európai Unióhoz, ehhez kapcsolódóan is tervezünk marketingaktivitást a térségben.

Tekintettel a folyamatosan változó világ igényeire, a turizmus területén is igyekszünk több lábon állni, azaz keresni az új lehetőségeket, célpiacokat. Így az arab, orosz, kínai piacok mellett, ahol eddig is jelen voltunk, a dinamikusan fejlődő további keleti államokban szintén feltérképezzük a turisztikai lehetőségeket.

Belföldön a marketingkommunikációnk a turisztikai termékekre épül, és ebben a tevékenységben kiemelt együttműködő partnereink a reprezentatív szakmai szervezetek.
A korábbi évek sikeres gyakorlatát folytatva a jövő évben is megrendezzük országos akcióinkat, mint a Torkos Csütörtök, a Nyitott Pincék Napja, a Márton Napi Libatour, illetve a Turizmus Világnap. A Bejárható Magyarország programhoz kapcsolódva több kerékpáros, lovas, és természetjárást érintő akciót tervezünk, közöttük a hagyományteremtő szándékkal első ízben megrendezésre kerülő Országos Kék Túra Napot.

Minden szakmai tevékenységünk egy irányba mutat, az egységes brandépítést szolgálja: ernyőmárka kialakításával kívánjuk valamennyi turisztikai termék népszerűsítését megvalósítani. Ehhez csatlakozási lehetőséget kínálunk minden partnerünk számára, hiszen a brand úgy lehet erős, ha azzal a vendég minél többször, otthonában is és Magyarországon tartózkodása alatt is találkozik.”

Üzleti célok

A nemzeti turisztikai marketingtevékenység végzése során elsődleges szempont az üzleti célok elérése, azaz a vendégéjszakák számának és a turisztikai költésnek a növelése.

A Magyar Turizmus Zrt. azt szeretné elérni, hogy 2013-ban a kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált vendégéjszakák száma összességében 1,6%-kal növekedjen. A belföldi vendégéjszakák száma újra elérje a 2011. évi rekordszintet, a külföldi vendégéjszakák száma pedig 3,2%-kal haladja meg a 2012. évben elért eredményeket a kereskedelmi szálláshelyeken.

A Magyar Kongresszusi Iroda a nemzetközi konferenciák számának 2-4%-os növekedését várja 2013-ban, az előző évvel összehasonlításban.„Fontos, hogy az elmúlt két évben elért rekord eredményeket – melyek mind a külföldi, mind a belföldi vendégforgalomban és bevételekben meghaladták a válság előtti szintet –, és a növekedést továbbra is fenn tudjuk tartani, ezért folyamatosan kutatnunk kell az új lehetőségeket, célcsoportokat, piacokat, és marketingeszközöket.” – jelentette ki Horváth Gergely turisztikai vezérigazgató-helyettes.

Az online jelenlét megújítása

A Magyar Turizmus Zrt. célja, hogy online jelenléte teljes körűen kiszolgálja az utazók igényeit az érdeklődés felkeltésétől az információgyűjtésen és online foglaláson keresztül, a helyben való eligazodásig és az élmények megosztásáig. Az elkövetkező években, kommunikációs aktivitása egyre nagyobb hányadát helyezi át online eszközökre a nemzeti turisztikai marketingszervezet. Ezzel párhuzamosan, offline aktivitása segítségével is az online tartalmak felé irányítja az érdeklődőket. A 2012 őszén indult új portál két alapvető funkciót valósít meg: nagy háttérképeivel élményeket közvetít, felkelti az utazás iránti vágyat, másrészt a vágyott utazás részletei azonnal beállíthatók, elmenthetők és megoszthatók az utazásszervező segítségével. A webes tartalmakat folyamatosan optimalizálja mobil eszközökre is a társaság, továbbá fokozza jelenlétét a közösségi média oldalakon is.

Márkaépítés

Továbbra is fontos feladat a magyar turisztikai kínálat piacra vitele mellett, annak márkaként történő megjelenítése. Magyarország változatos és színes kínálatát tematikusan szükséges csoportosítani és egységes kínálati csomagokba rendezni. Az így létrehozott termékek, illetve termékcsoportok orientálják a turistákat, akik motivációik alapján könnyebben megtalálják a számukra megfelelő kínálatot. Tekintettel arra, hogy nehéz olyan termékalapú kommunikációs alapvetést választani, mely egyértelműen definiálja Magyarországot mint turisztikai desztinációt, szükséges egy olyan kommunikációs keretrendszer bevezetése, amely megteremti Magyarország turisztikai márkaarculatát, és lehetőséget teremt a termékkommunikáció márkaernyő alatt történő összehangolására. Stratégiai cél Magyarország mint turisztikai márka bevezetése külföldön és (újra)bevezetése belföldön, közös kommunikációs keretrendszer alatt. További cél az új márka ismertségének és elismertségének növelése Magyarország versenytársaktól való éles megkülönböztetése és a hatékony külföldi kommunikáció érdekében.

A belföldi turizmus vonatkozásában az MT Zrt. célja, hogy az elkövetkezendő években kialakítandó országmárka olyan turisztikai „termék”, vagy fogalom pozícióját foglalja el a hazai turisták értékrendjében, mely:

 • magas minőségű, de elérhető,
 • ismert, de sok érdekességet tartogat,
 • közeli, de tökéletes kikapcsolódást nyújt a mindennapokból,
 • biztonságos, de kalandokat kínál,

tehát minden összehasonlításban megállja a helyét és felveszi a versenyt a külföldi utazással, mint legfőbb versenytársával szemben.

A külföldi márkakommunikációban első lépésként azokat a kiemelkedő adottságainkat érdemes hangsúlyozni, amelyek találkoznak a turisták legfontosabb motivációval:

 • az egészség megszerzésével és megtartásával,
 • a kikapcsolódás és feltöltődés iránti igénnyel,
 • a tanulás és megismerés vágyával.

Az ilyen céllal utazó turistáknak a gyógyvízen alapuló, több száz éves múltra visszatekintő orvoslás, az ezernyi látnivaló, Budapest, és az egész családnak kikapcsolódást nyújtó Balaton olyan vonzerőt jelenthet, amelyért érdemes Magyarországra utazni. A kedvező ár-érték arány önmagában nem elegendő; a testre és lélekre egyaránt ható értékekre építve tudunk emocionális kötődésre építő aktivitást folytatni.

Kiemelt stratégiai termékek

A belföldi marketingkommunikációban a Magyar Turizmus Zrt. 2013-ban a következő stratégiai termékekre épít:

 • Egészségturizmus
 • Vízparti turizmus és Kultúra (fesztiválok)
 • Bor és gasztronómiai turizmus
 • Aktív és Ökoturizmus

A külföldi marketingkommunikációban:

 • Budapest
 • Balaton
 • Egészségturizmus (gyógyturizmus és wellness turizmus)
 • Hivatásturizmus (MICE)
 • Fesztiválok

Az egyes turisztikai termékek jelentőségét régiónként és küldőpiaconként a marketingtervben megtalálható termék mátrix táblázat mutatja be.

Fent említett termékek közül a gyógyturizmus Ausztriában, Németországban és Oroszországban jelenik meg hangsúlyosan, míg a MICE az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Svájcban, a Benelux országokban és az USA-ban kerül fókuszba. A fesztiválok, nagyrendezvények, a wellness turizmus és a Balaton mint termékek elsősorban a szomszédos országokban, illetve Csehországban, Lengyelországban és Németországban jutnak kiemelt szerephez.

Belföldi lakossági kommunikáció

A társaság belföldi lakossági kommunikációja a tervek szerint jövőre is három szinten zajlik majd:

 • Az Image-kommunikáció, az összetett Magyarország-márkát hivatott megismertetni a lakossággal. A hazai termék- és régiós aktivitást is keretbe foglalja majd a külpiacokon folytatottnak megfelelő image-kommunikáció, mely ugyanazt az összetett Magyarország-márkát hívatott megismertetni és felépíteni itthon is, mint külföldön.
 • Az országos stratégiai termékkampányok célja a belföldi turizmus ösztönzése. Tervezésükkor meghatározó, hogy az egyes turisztikai termékek az év mely időszakában képesek a legtöbb turista mobilizálására.
 • A Regionális termékkampányok célja a szolgáltatói ajánlatok népszerűsítése. Az időzített termékkampányok alatt futnak a szolgáltatói ajánlat-csomagokat közvetítő regionális kampányok, szintén szezonalitás alapú időzítéssel. A regionális kampányok feladata az országos kampányok hatására belföldi utazásához információt kereső turista, jellemzően helyi ajánlatokkal (például szálláslehetőségek, programok, szolgáltatások) való ellátása.

Az MT Zrt. 2013-ban az utazás mint élmény és mint az utazáskor elérni kívánt életérzés, hangulat köré kívánja csoportosítani azokat a turisztikai termékeket, amelyek belföldön valós utazási motivációt jelentenek. 4 évszakban 4 hangulatot sugallva tervezi összefűzni a nagyközönség számára a turisztikai termékeket és azokat a régiókat, amelyekben az adott termék domináns. Január-február hónapokban „Harmónia” hívószóval az egészségturizmus szerelmeseit vagy az erre a hangulatra vágyó utazókat invitálják az észak-alföldi, a dél-alföldi és a nyugat-dunántúli régióba. A tavaszi időszakban, a tervek szerint az aktív turizmus áll a kommunikáció középpontjában az „Ébredés” köré csoportosítva a Balaton, Észak-Magyarország és a Tisza-tó természetjáró, kerékpáros, lovas, vízi-, horgász-, és kemping-ajánlatait.

A nyár a fesztiváloké és a vízparti üdülésé, „Zsongás”-ra inspirálják és konkrét utazási csomagokkal érik el a budapest-közép-dunavidéki, a balatoni és a közép-dunántúli nyaralásra vágyókat. Ősszel a bor és a gasztronómia áll az üzenetek élén, „ Derű”-s hangulatot árasztó ajánlatokkal népszerűsítik majd a dél-dunántúli, a nyugat-dunántúli és az észak-magyarországi régiókat. Azokban a régiókban, amelyeket az adott évszakban nem kezelnek kiemelten, e-marketing eszközökkel bármely más turisztikai terméket is népszerűsíthetnek, kiszolgálva a klasszikus belföldi termékeken túl érdeklődő kisebb szegmenseket.

Külföldi lakossági kommunikáció

A külföldi lakossági kommunikáció stratégiai célja Magyarország mint turisztikai márka bevezetése. Ennek a megalapozása történik 2013-ban.

A külföldi lakossági kommunikáció  a belföldi kommunikációhoz hasonlóan három szinten zajlik majd:

 • központi stratégiai kampányok, melyek célja az országmárka építése;
 • központi taktikai termékkommunikáció, a Budapest Winter Invitation kampányra alapozva;
 • külképviseleti piac-specifikus kampányok, melyek biztosítják a stratégiai kampányok révén épített ismertség fenntartását, továbbá termékajánlataik révén aktuális utazási ötletet, motivációt kínálnak főbb piacainkon.

Az erőforrások korlátozottsága miatt kiemelten fontos a kampányok összehangolása és a hatékony eszközválasztás. Előbbit a külképviseleti aktivitások még szorosabb összehangolásával, utóbbit pedig az e-marketing eszközök továbbfejlesztésével és előtérbe helyezésével kívánja megvalósítani a társaság.

Küldőpiacok felosztása

2013-ban is üzleti potenciál, trendek és utazási szokások szerint sorolja alosztályokba az egyes küldőpiacokat az MT Zrt. Az osztályba sorolás alapja az, hogy az adott piacról a turisták jellemzően egyénileg vagy utazásszervezők által, szervezetten érkeznek Magyarországra. Figyelembe veszik azt is, hogy a megközelíthetőség mekkora szerepet játszik a beutazásban, illetve a vendégéjszakák száma alapján mekkora az adott küldőterület piaci részesedése. Ezek alapján kerültek meghatározásra a B2C, azaz a lakosságot közvetlenül megcélzó, illetve a B2B, tehát a szakmai kapcsolatokat előtérbe helyező piacok.

 • B2C piacok: Ausztria, Csehország, Egyesült Királyság, Franciaország, Horvátország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Románia, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia.
 • B2B piacok: USA, Észak-Európa, Benelux országok, Írország, Izrael, Japán, Kanada, Kína, Oroszország, Portugália, Spanyolország, Ukrajna
 • Feltörekvő piacok (a Magyarországra irányuló beutazó forgalmuk alapján): Arab-öböl menti országok, Dél-Amerika, India és Délkelet-Ázsia. Ezeket a B2B piacok közé sorolja a társaság.

Mind a szakmai, mind a lakossági kommunikáció lebonyolítása a külképviseletek feladata a piacbesorolástól függően. A B2C piacokon elsősorban nagyközönségi kommunikáción keresztül, a B2B piacokon pedig szakmai programokon keresztül valósul meg a marketingkommunikáció.

A kormányzati szándékkal összhangban, kiemelt figyelem irányul a feltörekvő piacokra.

Nemzetközi értékesítés  ösztönzés

Az értékesítés-ösztönzési tevékenység a B2B piacokon kerül előtérbe. A termékalapú marketingkommunikáció  szorosan kapcsolódik a központi imázskommunikációhoz az egyes célpiacokon.

Az aktivitások prioritás szerinti sorrendje a B2B piacokon:

szakmai tanulmányutak szervezése Magyarországra;

szakmai együttműködések: közös promóció;

workshopok, road show-k: cél új területek és partnerek bevonása az értékesítésbe, illetve hazai szolgáltatók és külföldi partnerek összehozása;

szakmai vásárokon való részvétel;

szakmai továbbképzések nyújtása.

Az aktivitások prioritás szerinti sorrendje a B2C piacokon:

 • online, web kommunikáció;
 • közösségi média;
 • hagyományos médiacsatornák;
 • média tanulmányutak szervezése Magyarországra;
 • szakmai tanulmányutak szervezése Magyarországra.

Hivatásturizmus (MICE)

A Magyar Kongresszusi Iroda (MKI) a nemzetközi konferenciák számának 2-4%-os növekedését várja 2013-ban, az előző évvel összehasonlításban.

A hivatásturizmus élénkítése érdekében az MKI bővíti eszköztárát, új konferencia nagyköveti programot dolgoz ki, folytatja a nemzetközi tudományos kongresszusok felkutatását, külföldön MICE image kampányt bonyolít le és maximálisan kihasználja a nemzetközi konferenciákra elnyerését célzó pályázati lehetőségeket. Kiemelt figyelmet fordít a tudományos élet, az egészségipar, a kutatás-fejlesztés, az orvostechnológia és a gyógyszeripar területére. A MICE tevékenység kiemelt célpiacai 2013-ban: Nagy-Britannia, Franciaország, Észak-Európa, USA, Németország és Svájc. Ezeken a piacokon az MKI a külképviseleti hálózat bevonásával számos értékesítési- és marketingakciót tervez.

„Az MKI több jelentős konferencia, szakmai rendezvény Magyarországra hozatalában vállalt szerepet 2012-ben is, melyek közül jelentőségénél fogva kiemelkedik a Routes Europe konferencia, melyet 2013 májusában Budapesten rendeznek. A légitársaságok és repülőterek éves nemzetközi seregszemléje azért is nagyon fontos, mert a nemzeti légitársaság megszűnésével épp a MICE szegmens került nehéz helyzetbe.” – hangsúlyozta Horváth Gergely turisztikai vezérigazgató-helyettes.

Szakmai együttműködés, V4 elnökség, ETC és EU kampány

A hatékony marketingtevékenység végzéséhez, az állami forrásból rendelkezésre álló költségvetés mellett, külső forrásokat is bevon a társaság. Ennek eszköze a turisztikai szakma szereplőivel való szoros együttműködés, közös akciók és kampányok végzése a költségek megosztásával, a közös érdekek mentén. Az MT Zrt. 2013-ban is számos akcióhoz kínál csatlakozási lehetőséget partnerei számára.

Ide sorolhatóak többek között az olyan, széles körű szakmai összefogással megvalósuló marketingkampányok, mint például a Budapest Winter Invitation. A Magyarországra irányuló légi forgalom élénkítése érdekében az új, potenciális, feltörekvő piacokról is fejleszteni szükséges Magyarország légi úton történő elérhetőségét. Ebben a vonatkozásban kiemelt jelentőséggel bír, hogy 2013-ban Budapesten kerül megrendezésre a Routes Europe konferencia, mely Európa egyik legnagyobb légügyi eseménye, ahol a légitársaságok és repülőterek képviselői találkoznak egymással. A Magyar Turizmus Zrt., a Budapest Airport Zrt., valamint a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezésében megvalósuló rendezvényen lehetőség nyílik közel 1000 fő, légitársasági- és repülőtéri döntéshozó részére Budapest és Magyarország turisztikai kínálatát bemutatni és ezzel elősegíteni hazánkba irányuló új járatok nyitását.

A távoli piacok keresleti jellemzői alapján tovább nő a jelentősége a Visegrádi Országokkal (V4) és az Európai Turisztikai Bizottsággal (ETC) folytatott együttműködésnek. A közös promóció révén hatékonyabban oldható meg az Európa iránti érdeklődés felkeltése a távolabbi piacokon. Összehangolt munkával, egy közösen összeállított marketingterv mentén a rendelkezésre álló források egyesítésével folytatódik a közép-európai régió (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia) turisztikai sokszínűségének népszerűsítése. A V4 országok célpiacai továbbra is: az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, India, Japán Kína, Brazília valamint új piacként Azerbajdzsán és Ausztrália.

A V4 országok közös termékfejlesztésbe kezdenek. Az elsődleges cél tematikus utak kidolgozása, a termékalapú marketing előtérbe helyezése. A marketingeszközök használatában továbbra is a szakmai programok élveznek prioritást, de megkezdődik a kommunikáció on-line formáinak a kialakítása is.

Fontos kiemelni a V4 mint márka és önálló régió fontosságát a regionális együttműködéseket kereső turizmusiparágban. A márkaépítés eszközeként, a Magyar Turizmus Zrt. a Nemzetközi Visegrádi Alap által nyújtott pályázati lehetőségekre hívja fel a szolgáltatók figyelmét, valamint ösztönzi a pályázati lehetőségek hatékonyabb kihasználását.
A V4 országok turizmusáért felelős állami vezetők magas szintű találkozójára előreláthatólag 2014 februárjában kerül sor. A 2013 júliusától kezdődő magyar soros V4 elnökség az e-marketing és a közösségi kommunikáció fontosságát hangsúlyozza, ezért a megkezdett közösségi média kampányokat folytatja, illetve új piacokon vezeti be azokat. Az elnökség alapgondolata a turisztikai együttműködés vonatkozásában is a márka- és terméképítés.

A magyar elnökség alatt a V4 országok turisztikai együttműködése az eddig célpiacokon kívül, új piacokon is megkezdődik. Mivel a tagországok mindegyikében erőteljes hangsúlyt kap az ígéretes, feltörekvő piacok felé fordulás, az új piacok tekintetében az elmozdulás az arab és az ausztrál régió felé fog történni. Ez azonban nem jelenti az eddigi célpiacokról való kivonulást, épp ellenkezőleg, a V4 mint régió és márka erőteljesebb promóciójának lehetőségét kínálja mind a négy ország számára.

A magyar elnökség egyik fontos célkitűzése továbbá a négy ország egymás közötti vendégforgalmának élénkítése is, aminek fő eszköze a közös termék és ajánlati csomagok kialakítása.

A lengyel elnökség idején elkezdett Kultúra és Nemzeti Örökség együttműködés eredményeit a turizmus területén is kamatoztatva, a V4 régió kulturális, szellemi és vallási örökségének bemutatására egy termékspecifikus kiadvány és hozzá tartozó microsite készül a szolgáltatók bevonásával.

A nemzeti turisztikai szervezeteket tömörítő ETC célja, Európa mint turisztikai desztináció népszerűsítése a tengerentúli piacokon. Elsődleges célpiacai: Brazília, Kanada, Kína és az USA. A szervezet történetében először, az Európai Unió is hozzájárul a közös európai turisztikai marketingtevékenységhez, 1 millió euróval. Az együttműködés keretében az ETC a márkaépítés mellett szintén aktívan foglalkozik terméképítéssel, többek között az ún. pán-európai termék megalkotásával. Az ETC jövő évi online marketingaktivitásai közül kiemelendő a „My Dream Vacation” elnevezésű kampány, mely lehetővé teszi, hogy a potenciális utazó megszervezze saját európai utazását a foglalási rendszerek segítségével. A kampány júliustól szeptemberig tart majd. A kampány célja többek között a visiteurope.com weboldal népszerűsítése.

{module 221}