Egerben találkoztak a szállodások

Magyar Szállodák és Éttermek SzövetségeKözel 200 szállodás jött össze Egerben a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének /MSZÉSZ/ közgyűlésén. Volt miről tanácskozni, annak ellenére, hogy a 2012. évi eredmények biztatóbbak, mint az előző éveké, de a szakma még nem mozdult el a holtpontról.

{module 221}

Kevés olyan szakma van, amelyik ennyire érzékeny a nemzetközi politikai helyzetre, az árfolyam politikára, a közlekedési nehézségekre, de ide sorolhatjuk az időjárást is. Erről is szó  esett Kopócsy Andrea elnök beszámolójában, aki kiemelte, hogy az iparágat különösen sújtja az iparűzési, tranzakciós adók megemelése, illetve bevezetése, az energia díjak emelkedése, mert az ilyen tömeges emelkedést nehéz, de mondhatnánk lehetetlen áthárítani a vendégekre, különösen a gyilkos árharc keretében, amit Görögország, Törökország, Tunézia és Egyiptom folytat. A nagy nyári szezonban velük kell elsősorban versenyezni, ezért a fő lobby témák között kiemelte a marketingbüdzsé emelésének szükségességét a turizmus fejlesztési stratégia megalkotását az áfa csökkentését és a megnyugtató megoldás megtalálását egy új nemzeti légitársaság megalapításában.

A remény egyik fő sugara a SZÉP Kártya, amelyből napjainkig hétszázharmincegyezer darabot adtak ki. Ebben bízik az 537 tagot számláló szövetség 388 szállodája.
Az elnök asszony bejelentette, hogy a következő  év tavaszi közgyűlését Kecskeméten 2013. május 8-10 között tartják a közgyűléssel egy időben nyíló Four Points by Sheraton Hotel Kecskemétben.

Sokan voltak kíváncsiak arra a pódium beszélgetésre, amelynek témája a magyar szállodaipar helyzete és üzletpolitikája volt. Négyen – Antoine Guego /Accor Pannonia/, Deák Imre /Danubius Hotels/, Hülvely István /Huguest Hotels/, Hoffman Henrik /Residence Hotel és Residence Hotel Ózon/ – négy fajta véleményen voltak és négy féle megoldást javasoltak, de egyben megállapodtak, hogy a szakma helyzetét igazán az javítaná, ha több lenne a vendég és nagyobb lenne a bevétel. Abban sem volt vita, hogy a magyar szállodaiparban több a lehetőség, mint amit kihoznak belőle és az állami irányításnak fel kellene ismerni, hogy az idegenforgalom és a szállodaipar a nemzetgazdaság eredményeinek javításában kulcs szerepet kell hogy kapjon.

A két napos találkozás alatt külön előadás hangzott el a napjainkban megkerülhetetlen online foglalások és az online árképzés helyzetéről. Érdekes adat, hogy a nemzetközi utazók 40%-a ma már okostelefon felhasználó, de ezt támasztják alá a hazai adatok is. Megnövekedett az online foglalások és különösképpen az aznapi foglalások száma.

A megnövekedett technikai lehetőségek mellett is szükség van reklámra, ebben is szállodákra specializált reklámokra – emelte ki Gregor Jasch osztrák reklámszakember.
A hatványozott útkeresés Egerben megkezdődött és Kecskeméten folytatódik.

{module 221}