Véget ér a tavi viharjelzési szezon

Balatoni hajózás

Szezon végi összegzés: viharok és rekordmeleg a tavak Körül

Az idei tavi viharjelzési szezon október végén hivatalosan is lezárul az ország három legnagyobb taván, a Balatonon, a Velencei-tavon és a Tisza-tavon, ezzel együtt lezárult a nyári hajózási időszak is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat által közölt adatok alapján a szezon során összesen hat alkalommal kellett riasztást adni a viharok miatt, amelyek közül kettő júliusban volt, óránkénti 110 kilométeres szélsebességgel. Az idei év azonban nemcsak viharokban, hanem rekordmelegben is gazdag volt a tavak környékén.

Az idei viharjelzési szezon a Balatonnál átlagosnál enyhébb széllel indult, azonban a tavasz és a keleti medence területén néhány vihar erejéig az átlagot meghaladó sebességű szél söpört végig a tavon. Júniusban és júliusban összesen négy vihar zúdult a Balaton térségére, a legnagyobb erejű viharok június 23-án és július 13-án voltak, mindkét esetben óránként 110 kilométeres szélrohamokkal. A keleti medencében augusztus 28-án egy kiugróan magas, óránkénti 131 kilométeres szélsebességet is mértek egy zivataros szélroham alkalmával. Október 27-én pedig egy hidegfront hatására Balatonszemesnél óránkénti 121 kilométeres szélrohamot regisztráltak.

A hőmérséklet tekintetében az idei nyár rendkívül meleg volt. A szeptember hónap kifejezetten rekordokat döntött. A havi átlaghőmérséklet Siófokon több mint 3 fokkal meghaladta a 30 éves átlagot, 20,8 Celsius-fokos átlaghőmérséklettel. A Balatonnál 29 alkalommal érte el vagy haladta meg a hőmérséklet a 30 Celsius-fokot, míg a Velencei-tónál 33 napig tapasztalhattak hasonló meleget az ott nyaralók. A nyár legmelegebb hónapja a július volt, de a szezon legforróbb napját augusztus 26-án jegyezhettük fel, amikor Siófokon a hőmérséklet 35,2 Celsius-fokig emelkedett, Fonyódon pedig 36,4 fokot mértek.

A csapadék tekintetében az év első felében általában több eső esett, mint átlagosan szokott ilyenkor. Azonban júniusban néhány helyen kevesebb csapadék hullott, és szeptemberben az elvárható fele, harmada esett csak le az átlagos mennyiségeknek. Augusztusban néhány területen meghaladta a havi csapadékmennyiség a 100 millimétert.

A viharok és a rekordmeleg ellenére a tavak környékén is voltak hosszabb száraz időszakok, amelyek akár két héten át is tarthattak. Az idei szezon bizonyította, hogy a természet mindig képes meglepetéseket okozni, és a balatoni, Velencei-tavi és Tisza-tavi strandolóknak is fel kell készülniük mindenféle időjárási kihívásra, legyen az vihar vagy rekordmeleg.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .