Nő a nemzetközi kereslet a klímabarát utazások iránt

Nő a nemzetközi kereslet a klímabarát utazások iránt

Az úticél Németország erős pozíciója az európai versenyben – a DZT tovább építi a fenntartható márkakommunikációját #GermanySimplyInspiring
Budapest, 2023. február 21. – Annak érdekében, hogy az úticél Németország a desztinációk versenyében elért jó pozíciója tovább erősödhessen, szükséges, hogy folyamatosan központi téma legyen a klíma-, illetve környezetbarát utazások és a források felelősségteljes kezelése.

Petra Hedorfer, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) igazgatótanácsi elnöke szerint: „A legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy nő a nemzetközi kereslet a klíma-, illetve környezetbarát utazások iránt. Így a DZT Industry Expert Panel szerint egy év alatt 67 százalékról 80 százalékra nőtt azon key accountok száma, akik Németországot fenntartható úticélként tartják számon. A key accountok 60 százaléka aktívan fenntartható desztinációként értékesíti Németországot, míg a nemzetközi utazási szakma képviselőinek 58 százaléka további növekvő kereslettel számol ebben a szegmensben a következő három év során.”

Ugyanakkor az IPK International elemzései alátámasztják, hogy eltér a potenciális vendégek hozzáállása a fenntarthatósághoz. A nemzetközi külföldi utazók 80 százaléka számára fontos vagy nagyon fontos a fenntarthatóság és a klíma-, illetve környezetbarát utazás. Annak érdekében, hogy minél inkább fenntartható utazásokat foglaljanak, a megkérdezettek 40 százaléka elvárja, hogy széles és kedvező árú legyen a kínálat skálája, illetve több konkrét információra számítanak. Az utazási csúcsidőszakok enyhítése érdekében a megkérdezettek több mint felel alapvetően a főszezonon kívül is elutazna, míg 43 százalékuk elképzelhetőnek tartja, hogy a fenntarthatóság érdekében a komfort egy részét – például az utazás során – feláldozza. Világszerte több mint 90 százalékkal nagyon erős érdeklődés mutatkozik a megfelelő ajánlatok megléte esetén, hogy a külföldi utazók összekössék a városlátogatást a vidéki régiókban való tartózkodással.

A DZT tematikus kampányaival aktív agenda-settinggel, azaz napirendelmélet segítségével erősíti a fenntartható turizmust. Turisztikai partnereivel közösen a DZT azon dolgozik, hogy innovatív termékkínálattal hosszabbítsa meg a vendégek tartózkodási idejét. További szempont például a városi és vidéki kínálatok szorosabb kombinációja, illetve az elő- és utószezon erőteljesebb marketingje.

Az úticél Németország jó helyezése az európai versenyben

A vendégek szemszögéből az úticél Németország jelenleg is jó helyezést élvez a klíma- és környezetvédelem, illetve a fenntarthatóság aspektusából. Az IPK International a DZT megbízásából készült aktuális, 2022. októberi exkluzív felmérése szerint a külföldi utazók Németországot az európai összehasonlításban a harmadik helyre sorolják Svájc és Svédország után.

Az SDG-indexben, amely az előre lepéseket mutatja az UNO klímacéljainak elérésénél, Németország 2022-ben a hatodik helyezést érte el, a World Economic Forum Travel & Tourism Development Indexében 2021-ben az ötödik helyen végzett 117 nemzet összehasonlításában és a Yougov Travel & Tourism Sustainability Ranking 2022-es rangsorában az első tíz helyezett között volt az összes európai ország között.

A DZT a fenntartható beutazó turizmusra irányuló átfogó marketingaktivitása már meghozta gyümölcsét: a DZT megbízásából készült a mobiladatok elemzésére alapuló Teralytics-felmérés 2022. január és októbere között azt mutatja, hogy a vasúti érkezések aránya az előző év ugyanezen időszakához képest 10,6 százalékról 14,4 százalékra nőtt. A Forward Keys elemzése szerint pedig a repülővel való érkezéseknél a tartózkodási idő 2022. első tíz hónapjában 2019. ugyanezen időszakához képest átlagosan 8,3 napról 9,9 napra nőtt.

A DZT 2023-as tematikus kampányai tartalmazzák a fenntarthatósági témákat

Az inspektour által hét európai országban elkészített Destination Brand Index 2021 szerint a megkérdezettek 83 százalékát érdeklik a természetbeni tartózkodások, 74 százalékuk szívesen látogatja meg a kastélyokat, várakat és székesegyházakat, míg 71 százalékuk nagy érdeklődést mutat a kulturális intézmények iránt.

Ennek megfelelően a DZT 2023-ban három tematikus kampányával konzekvensen tovább irányítja nemzetközi marketingjének fókuszát a fenntartható turizmusra. Így az új DZT-kampány „51 UNESCO-világörökségi helyszín – Historic Modern Germany” bemutatja a fenntartható utazás sokrétű lehetőségeit Németország kultúrtájain át. Emellett újraindul a nagy nemzetközi visszhanggal rendelkező és kitüntetett FEEL GOOD fenntarthatósági kampány, amely a megfelelő ajánlatokat reklámozza, és a DZT tovább folytatja sikeres „Embrace German Nature” kampányát is.
A DZT 2023-tól a célcsoportok megszólításánál márkakommunikációjával erőteljesebben fokuszál a fenntartható életvilágokra a SINUS META Milieus® alapján, illetve kielemzi a klímavédelem szempontjából releváns ismertetőket a németországi beutazás számára.

A Német Turisztikai Hivatal összeköti a nemzetközi szaktudást a turisztikai partnerekkel az inklúzió témakörében

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) március 17-én rendezi meg a 11. „Akadálymentes turizmus napját”, a rendezvény központi témái az akadálymentes kínálat adta lehetőségek és kihívások, illetve az inklúzió sikeres példái az utazásnál. Az online eseményt Dieter Janecek, a kormány tengeri gazdaságért és turizmusért felelős megbízottja, valamint Jürgen Dusel, a kormány a fogyatékkal élő emberek ügyeiért felelős megbízottja nyitja meg.

Petra Hedorfer, a DZT igazgatótanácsi elnöke szerint: „Az akadálymentesség alapvető részét képezi az ügyfél- és szolgáltatás-orientált szociális felelősségtudattal rendelkező turizmusnak. A németországi turizmus sok partnere már ma is sokrétű inkluzív kínálattal rendelkezik. Az „Akadálymentes turizmus napjával” eszmecserére adunk lehetőséget az aktuális kérdésekkel és fejlődéssel kapcsolatban. Az eredmények pedig részévé válnak Németország mint jövőorientált minőségi úticél pozíciójának a desztinációk versenyében.”

Német és nemzetközi szakemberek az Akadálymentes turizmus 11. napja alkalmából előadásokon, prezentációkon és kerekasztal-beszélgetéseken olyan témákat érintenek, mint a „Több akadálymentesség – de hogyan? Az építők, az építészek és az üzemeltetők felelőssége”, „Ápolásra szoruló emberek és hozzátartozóik – egy alábecsült célcsoport”, „Fogyatékkal élő emberek turisztikai munkáltatóként – az akadálymentesség újabb kulcsa?”, valamint „Mobility on Demand – a közlekedési megújulás egy építőeleme – előnyök és veszélyek a fogyatékkal élők számára.”

Az Akadálymentes turizmus napján a résztvétel ingyenes. További információk, illetve az online-rendezvényre való bejelentkezés a következő oldalon található: www.germany.travel/tdbt. A regisztrált résztvevők a bejelentkezés után kapják meg a hozzáférési adatokat.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .