Direktben vásárolhatnak a fogyasztók hazai ősgabona termékeket

kisparcellás ősgabona kísérlet - pékség, gasztro
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet kisparcellás ősgabona kísérlet

Térkép segít megtalálni a hazai ősgabona termékelőállítókat

Magyarország gasztronómiai és turisztikai színterén új színt hoz a legfrissebb kezdeményezés: egy térkép, amely megmutatja, hol találhatók az ősgabona termékeit kínáló pékségek, malmok és gazdaságok. A vásárlók immár közel hatvan helyszínen kereshetik fel azokat a helyeket, ahol alakor, tönke és tönköly alapú liszteket, kenyereket és tésztákat vásárolhatnak.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) és partnerei a szári Csoroszlya Farmon szervezett szakmai napon mutatták be a térképet. Az eseményen gazdák, molnárok, pékek és kutatók találkoztak, hogy közösen egyeztessenek a gabona élelmiszer értéklánc jelenéről és jövőjéről.

Az ősgabonák – köztük a tönköly, az alakor és a tönke – a kenyérbúza rokon fajai, melyeket az emberiség több ezer éve termeszt. Ezek a gabonák reneszánszukat élik, mivel a modernkori mezőgazdaság fejlődésével kiszorították őket a csupasz szemű búzák. Az 1990-es évektől kezdve azonban a tönköly újra teret nyert és ma már az ökológiai termesztésben jelentős szerepet játszik.

Az ősgabonák számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. Kedvező beltartalmi értékük, egyedi ízviláguk és vegyszermentes termeszthetőségük miatt egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a biogazdálkodók és a környezettudatos fogyasztók körében. Ezen gabonák alkalmazkodóképessége, vitalitása, gyomelnyomó képessége és betegségellenállósága kiemelkedő, így különösen alkalmasak az ökológiai gazdálkodásra.

A térkép létrehozásának célja, hogy támogassa a vásárlókat a helyi termelők és kézműves pékségek könnyebb megtalálásában, elősegítve a rövid ellátási láncokat. „Kiváló tulajdonságaik révén ezek az ősi búzák visszahozzák a hiányzó sokszínűséget a kenyérkultúrába, kiegészítik a tömegtermelést és javítják a pékáruk minőségét” – mondta Dr. Szira Fruzsina, az ÖMKi vezető kutatója.

A közelmúltban megrendezett Gazda-Molnár-Pék találkozón a szári Csoroszlya Farm adott otthont, ahol a gabona értéklánc hazai és nemzetközi szereplői cseréltek tapasztalatot és egyeztettek a továbblépési lehetőségekről és a fogyasztói elvárásokról. Az ÖMKi ügyvezetője, Dr. Drexler Dóra kiemelte, hogy több mint kilenc éve foglalkoznak ősgabonákkal, és fontos, hogy a teljes ökológiai termékpálya hazai vállalkozásoknál valósuljon meg.

Nobilis Ágoston, a Csoroszlya Farm vezetője elmondta, hogy a biotermesztés sok kaput megnyitott számukra, és tíz évvel ezelőtt kezdtek biogazdálkodásba. „Arra törekszünk, hogy az általunk megtermelt élelmiszer minél magasabb feldolgozottsági szinten, közvetlenül a fogyasztóhoz jusson” – mondta Nobilis, aki három éve indította el Astrié köves malmukat.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) felmérése szerint a Gazda-Molnár-Pék Hálózat egy önkéntes és informális alapon szerveződő értékközösség, amely a környezetet, méltányosságot és egészséget szem előtt tartó gyakorlatokból épül fel. A hálózatot áthatja a kölcsönös bizalom és a szakértelem, és fontos szerepet játszanak a vásárlók edukációjában.

A kézműves pékségek iránti növekvő érdeklődés annak is köszönhető, hogy a fogyasztók bíznak a pékekben, akik személyes kapcsolatot ápolnak velük. A vásárlók a kiemelkedő minőségért, a zamatos ízért és a kedvező élettani hatásokért keresik fel ezeket a pékségeket. Az ősgabona terméktérkép közel 60 gazdálkodót, molnárt és péket mutat be, akik ezeket az egészséges és különleges ízvilágú élelmiszereket kínálják.

Ez az új térkép nem csak a vásárlók számára nyújt könnyű hozzáférést az ősgabona termékekhez, hanem támogatja a helyi termelőket és kézműveseket is, hogy közvetlen kapcsolatot építhessenek ki fogyasztóikkal, ezzel is elősegítve a fenntartható élelmiszerrendszerek kialakulását Magyarországon.

A fotón az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet kisparcellás ősgabona kísérlete.
Az Ősgabona terméktérkép elérhető az ÖMKI oldalán.

1 hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .