Sikerrel lábalt ki a magyar gombaszektor a koronavírus-járvány nehézségeiből

termesztett gomba felvásárlási és piaci átlagára Magyarországon

A hazai gombaszektor sikeresen felülemelkedett a koronavírus-járvány által okozott kihívásokon, és az egészségesebb étrend iránti növekvő keresletnek köszönhetően virágzóbb és erőteljesebb lett – állapította meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közös körképe, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-nek.

A szervezetek szerint a gombafogyasztás dinamikus növekedést mutat Magyarországon, miután a járvány alatt és után a fogyasztók éves gombafogyasztása fejenként 1 kilogrammról 1,5-1,6 kilogrammra emelkedett. Ugyanakkor ez még mindig elmarad az európai (3 kg) és a brit (4 kg) átlagtól.

A magyarországi gombatermés évente átlagosan 22-23 ezer tonnát tesz ki. A termelés 90 százalékát a csiperke, 7-8 százalékát a laskagomba, míg 2-3 százalékát a különlegesebb fajták adják. A központi régióban, különösen Budapesten és környékén található a legnagyobb termesztő terület. Itt termesztik az ország csiperketermésének 45 százalékát, míg a laskagomba kiemelt termesztő területei közé tartozik Kecskemét és környéke, a Duna-Tisza köze, valamint Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye.

A gombatermelés mintegy 60 százalékát exportálják és a kivitel közel 75 százaléka friss gombaként történik, főként Ausztria, Szlovénia, Szlovákia és Románia felé. A fennmaradó 25 százalékot konzerv formájában szállítják Olaszországba és Ausztriába. A laskagomba frissen, főként a hazai, német és román piacokra kerül.

A gomba intenzíven termeszthető, és egy négyzetméteres területen akár 250-300 kilogramm gombát is elő lehet állítani, azonban ennek eléréséhez komoly beruházásokra van szükség, beleértve a megfelelő klimatikus viszonyok biztosítását is.

A NAK és a FruitVeB közleménye hangsúlyozza, hogy a gomba igazi szuperélelmiszer, mivel fehérjében gazdag, alacsony az energiatartalma, magas a víz- és élelmirost-tartalma, valamint kiemelkedően magas D-vitamin tartalommal bír.

A körkép azt is kiemeli, hogy a vásárlásnál a frissesség az elsődleges szempont. A friss gomba kellemes illatú, roppantható, és a kalapszéle ép. A gomba szobahőmérsékleten gyorsan veszít minőségéből, ezért vásárlás után mihamarabb fel kell dolgozni vagy hűtőbe kell tenni, így akár 2-3 napig is eltartható.

infografika: a termesztett gomba felvásárlási és piaci átlagára Magyarországon (2002-2022) MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .