Felelős EU gondolkodás

Európai UnióAz Európai Uniós soros elnökség feladatai között a turizmusnak is helye van, ennek megfelelően május 12-13-án került sor a Parlamentben az Európai Turizmus Konferenciára, amelyre mind a 27 országból érkeztek küldöttek.

{module 221}

A tanácskozás a határon átívelő egészségügyről szóló uniós irányelv lehetséges hatásairól folyt, amelyben kiemelt szerepet kapott az egészség, a wellness és a gyógyászati turizmus. Mindez kiegészült a „Zöld útlevél – turizmus az élő bolygóért” kezdeményezéssel, azaz a fenntartható turizmus kérdéseivel. 

Az európai polgárok régi vágya teljesült, mikor a szolgáltatások szabad áramlásáról szóló  irányelv alapján 2011. április 24-től az Unió állampolgárainak nem szükséges a származási ország hozzájárulása más tagállamban végzett kezeléshez. Ez azt jelenti, hogy az Unió országaiban nem csak sürgősségi ellátást vehetnek igénybe a tagországok állampolgárai egymás országában, hanem gyógyító, megelőző kezeléseket is. Azonban teljesülnie kell két feltételnek, hogy a kezelés visszatéríthető költsége nem haladhatja meg a származási országét, és a származási ország beutalójával kell jelentkezni a gyógykezelés helyszínén. 

Megnő a gyógy idegenforgalmi helyek és gyógy szállodák jelentősége, úgy a terápiák biztosításában, mint a kiegészítő szolgáltatások terén, mondta Christian Corne Franciaországból. 

Az egyéni felelősségvállalás előtérbe helyezéséről, mint az európai egészségturizmus fejlődése jövőbeni sikerének egyik eleméről beszélt Alfred Hackl a sárvári Spirit Hotel vezérigazgatója. 

Az egészségügyi biztosítókra kiemelt feladatok várnak az Unióban, erről tájékoztatott Helmut Heckenstaller a német Techniker Krankenkasse elnök-vezérigazgatói tanácsadója. 

Szó esett a tanácskozáson az állami és magánkórházak szerepéről és ezek részvételéről a gyógy idegenforgalomban. 

Megvitatták a résztvevők az európai gyógy idegenforgalomnak kihívást jelentő ázsiai, indiai térség ajánlatait, amelyek gyengíthetik Európa pozícióit, ezért is lényeges, hogy Európa egészségügyi unióvá is váljon, mondta Teofilo Leite az UEHP elnöke. 

Élénk vita alakult ki arról, hogy kinek a feladata az európai egészségügyi kínálat koordinálása, az EU bizottságé, vagy a tagállamoké. 
Abban egyetértettek a résztvevők, hogy ki kell alakítani az európai egészségügyi turizmus egységes minősítési rendszerét, szükség van uniós támogatásokra, és egységes képzési rendszerre, különösképpen ha figyelembe vesszük, hogy az egészségügyi kínálatban is eltérő az észak- közép- és dél-európai kínálat.. 

Antonio Tajani az Európai Bizottság alelnöke külön kiemelte, hogy a gyógy turizmus is hozzájárul az élet minőségének javításához, mint új tematikus turisztikai termék és különösen az európai turizmus élénkítéséhez. Különös tekintettel arra, hogy az EU állampolgárainak 58%-a Európában szeretné eltölteni szabadságát.

{module 221}