Kevesebb cukor és jobb cimkézés a méz, gyümölcslé és lekvár vonatkozásában

lekvár, méz, gyümölcs - reggeli, gasztro

Az egészségesebb reggeliért az EP szigorítja a címkézést és csökkenti a cukrot

Az egészségesebb választási lehetőségek biztosítása érdekében az Európai Parlament átdolgozta azokat a szabályokat, amelyek az európaiak reggelizését gazdagítják. A méz, gyümölcslé, lekvár, marmaládé és tej összetételére, címkézésére és gyártására vonatkozó meglévő szabályok módosításával a Parlament lépést tart az EU élelmiszerpiacának változásaival, lehetővé téve a fogyasztók számára az egészségesebb étkezést.

Az EU reggelizésre vonatkozó irányelveinek átdolgozása a következőket célozza:

  • Szigorúbb szabályok a méz címkézésére
  • Növekvő gyümölcstartalom a lekvárokban
  • Kevesebb cukor a gyümölcslében
  • Lehetőség a laktózmentes tejkészítmények előállítására, részben vagy teljesen víz eltávolításával

A konkrét élelmiszerekre vonatkozóan az alábbi változások lépnek életbe

Méz

Az új szabályok értelmében nem elégséges pusztán megjelölni, hogy a méz az EU-ból származik-e vagy sem. Kötelező lesz felsorolni az eredet országait csökkenő sorrendben, azzal együtt, hogy mennyi a termékben részt vevő országok százalékos aránya.

Mivel aggályok merültek fel, hogy néhány termelő cukrot adhat hozzá a méztermékekhez, az EU javítani szeretné a kontrollt és fejleszteni az érzékelési módszereket. Bevezet egy nyomon követhetőségi rendszert, amely képes lesz visszakövetni a mézet egy adott méhészhez vagy importőrhöz.

Gyümölcslé és gyümölcsnektárok

Az EU szabályai már megkülönböztetik a gyümölcsnektárokat, amelyek tartalmazhatnak hozzáadott cukrot és a gyümölcsleveket, amelyek nem. Azonban sok európai nincs tisztában a különbséggel. Ezért a gyümölcslé címkéjén az lesz olvasható, hogy „csak természetesen előforduló cukrokat tartalmaz”.

Ha a természetes módon előforduló cukrok legalább 30%-át eltávolítják, a gyümölcslé „csökkentett cukortartalmú gyümölcslé”-ként címkézhető. Azok a termelők, akik ezt a szöveget szeretnék a címkére tenni, nem használhatnak édesítőszereket a kivont cukortartalom kompenzálására és nem változtathatják meg az ízt, a textúrát vagy a minőségét ezeknek a termékeknek.

Lekvár és marmaládé

A lekvárokban a minimális gyümölcstartalom növekedni fog, ami kevesebb cukrot jelent bennük.

A lekvárnak legalább 450 gramm gyümölcstartalmat kell tartalmaznia kilogrammonként (amely korábban 350 gramm volt), míg a magas minőségű „extra lekvárok”-nak 500 gramm gyümölcstartalmat kell tartalmazniuk kilogrammonként (amely korábban 450 gramm volt).

A marmaládé kifejezést jelenleg csak citrusfélék lekvárjaira használják, de az új szabályokkal lehetővé válik bármilyen gyümölcslekvárban való használata, a helyi hagyományoknak megfelelően.

Szárított tej

Az EU engedélyezi a laktózcsökkentett szárított tejtermékek gyártását. A szárított tej különböző típusú tejet foglal magában, amelyeknek csökkent víztartalma van és akár szilárd formában is lehetnek.

Az irányelvek háttere és a következő lépések

Azok a Reggeli Irányelvek, amelyek jelenleg érvényben vannak, szabályozzák különböző élelmiszerek leírását, meghatározását, jellemzőit és címkézését, mint a kakaó- és csokoládétermékek, cukrok, méz, gyümölcslé, szárított tej, kávé, cikória kivonatok, gyümölcslekvárok, zselék, marmaládé és édesgesztenye püré.

Az EU azért vezette be őket, hogy szabványosítsa a rendelkezéseket az összes EU-s országban, védelmet nyújtson a fogyasztóknak és elkerülje az igazságtalan versenyt. Az egyébként már több mint 20 éves szabályokat 2023 áprilisában az Európai Bizottság javasolta frissítésre.

A Parlament és a Tanács 2024 januárjában megállapodást kötött a hét Reggeli Irányelvből négynek a módosításáról és a Parlament áprilisban jóváhagyta a megállapodást. Az új jogszabályok 20 nappal formális elfogadásuk után lépnek hatályba. Az EU-s országoknak két éven belül alkalmazniuk kell az új szabályokat.

fotó: Európai Parlament

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .