A

GSZT szakújság

GSZT szakújságmondás szerint az idegenforgalom – és ebbe beleértve az utazási irodákat, szállodákat, éttermeket – a béke iparága, én kiegészítem azzal, hogy a bizalomé is.

Nem képzavar, amikor azt mondom, hogy „nagy pénzek” forognak látatlanban egy utazási irodánál, hiszen egy négytagú család sokszor előre fizet egymillió forintot a nyaralásért, sokszor az utazás előtt 3-4 hónappal.

És az emberek sokszor spórolnak 2-3 évet – vagy többet, hogy el tudjanak utazni, egy-egy távolabbi, drágább útra.

{module 221}

Hiába prospektus, hiába internet, hiába foglalja szobáját közvetlenül a szállodánál, akkor is látatlanba vesz egy drága szolgáltatást, mikor – legyek bizarr – egy ötezer forintos melltartót, egy kenyérpirítót kipróbálás nélkül nem vesznek meg.

Autót sem veszünk látatlanban, egymillióért, pedig bőven van autó.

De a bizalmat másképpen is el lehet veszíteni.

A múlt héten asztalt rendeltem egy jó nevű fővárosi étteremben, előre lekötött fix áras ötfogásos menüvel.

Megérkezéskor közölték, hogy csak a drágább dupla árú menüvel tudják az asztalt biztosítani. Lehet, hogy nem elegáns dolog, sarkon fordultam/unk és nem messze egy kellemes kisvendéglőben megvacsoráztunk.

Kis ügy, nagy tüskével.

A jó nevű étterem bizonyára továbbra is működni fog, de hogy most már van egy ellendrukkere az biztos, terjeszteni is fogja a történteket.

Mesélhetnék még beígért tengerre néző szobákról, száz méterre a tengertől csábításról, kisbetűkkel hirdetett extra költségekről, meg nem érkezett transzferbuszokról… és még sorolhatnám.

Van egy magyar – nemzeti közmondás: az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó.

A mi szakmánkban a bizalom a tőke.

Murányi Péter

{module 221}