A Magyar Turizmus Minőségi Díj

2006-ban került bevezetésre a Magyar Turizmus Minőségi Díj, amely a hazai turisztikai szolgáltatások minőségének egységes és megbízható minősítésére szolgál. A rendszert a magyar turizmus állami irányítása által támogatottan, a szakmai szervezetek és szakemberek bevonásával több éves munkával fejlesztették ki.

 

{module 221}

A Díj kidolgozásának célja a szolgáltatók versenyképességének javítása, piaci pozícióik megtartása és kiszélesítése. Olyan önértékelési rendszer, amely a termékek és szolgáltatások minősége iránt elkötelezett turisztikai vállalkozások részére biztosít magas színvonalú, európai minőségirányítási elvek alapján működő minősítési lehetőséget. Jelenleg két turisztikai szolgáltató ágazat, szállodák és éttermek részére érhető el az önkéntes pályázati program.
Az elmúlt évek tapasztalata megköveteli a szolgáltatók folyamatos alkalmazkodását a piaci kihívásokhoz, melynek elsődleges útja nem lehet az árak csökkentése, sokkal inkább a szolgáltatások minőségének megtartása és fejlesztése.

A Program kidolgozása 2001-ben kezdődött el és 2005-ben pilote programmal indult.Jelentős nemzetközi elismerés, hogy 2007-ben a HOTREC (az EU tagországok szállodai és vendéglátó szövetségeinek szakmai szervezete) akkreditálta a programot. Döntésük értelmében a Magyar Turizmus Minőségi Díj program, az európai kritériumoknak való megfelelést igazoló 2Q szintet érte el, és így jogosultságot ad a díjnyertes éttermeknek és szállodáknak a Q jel mellett, a minősítési rendszer elismerését jelentő 2Q használatára is.

A Díj elnyerése biztosítékot jelent arra, hogy a nyertes szálloda vagy étterem megfelel a besorolási előírások szerinti elvárásoknak, sőt azokat túl is teljesíti. A szakmai önértékelési lista több száz kérdést tartalmaz (szállodák esetén közel 800, éttermeknél 300), melyek – szemben az eddig alkalmazott gyakorlattal – nem csak a hardware részt, hanem a legalább ennyire fontos software részt is – nagy részletességgel vizsgálják. A Q-logó a bizalom jele – kifejezi, hogy a szolgáltató megfelel mind a szakmai-, mind a vendégelvárásoknak.
A 2006-os országos bevezetés óta eltelt 7 évben 171 jelentkező közül 147-en nyerték el a Magyar Turizmus Minőségi Díjat.
Így 121 szálloda és 26 étterem bejáratánál láthatjuk a díjazottaknak járó táblát és oklevelet.

MEGÚJÍTÓK – második alkalommal jelentkező, a Díjat újabb 3 évre elnyert szolgáltatók 2011-ben 2 étterem és 17 szálloda hosszabbította meg sikeresen a Díj érvényességét újabb három évre:
Éttermek: Hubertus-Hof Étterem, Balatonfenyves; Lázár Lovaspark, Domony-Domonyvölgy
Szállodák: Aranyhomok Business & Wellness Hotel, Kecskemét; Atrium Fashion Hotel, Budapest; Danubius Hotel Helia, Budapest; Hilton Budapest, Budapest; Hotel Azúr Wellness és Konferencia Szálloda, Siófok; Hunguest Grandhotel Galya, Galyatető; Hunguest Hotel Aqua-Sol, Hajdúszoboszló; Hunguest Hotel Freya, Zalakaros; Hunguest Hotel Helios, Hévíz; ibis Budapest Heroes Square, Budapest; Lotus Therme Hotel & Spa, Hévíz; Mamaison Residence Izabella Budapest, Budapest; NaturMed Hotel Carbona, Hévíz; Novotel Budapest Danube, Budapest; Radisson Blu Béke Hotel, Budapest; Ramada Hotel and Resort Lake Balaton, Balatonalmádi; Thermal Hotel Visegrád, Visegrád

ÚJ JELENTKEZŐK

Az első alkalommal pályázó szolgáltatók közül a szakmai grémium a következő szolgáltatókat találta a kritériumok szerint a Díjra alkalmasnak:
Éttermek: Paprika Csárda, Hegyeshalom
Szállodák: Best Western Hotel Ginkgo Sas, Hódmezővásárhely; Continental Hotel Zara, Budapest; Hubertus-Hof Szálloda, Balatonfenyves; Hunguest Hotel Forrás, Szeged; La Prima Fashion Hotel, Budapest; Mamaison Hotel Andrássy Budapest, Budapest
A Díjat meghosszabbítók és újonnan elnyerő szolgáltatók hagyományaink szerint az Utazás Kiállítás hivatalos megnyitóján (idén 2012. március 1-én) veszik át a Magyar Turizmus Minőségi Díjat és a névre szóló okleveleket.

A 2012. évi pályázat meghirdetése
2012-ben is meghirdetésre kerül a Magyar Turizmus Minőségi Díj szállodák és éttermek részére. Jelentkezni 2012. február 9 – március 9. között lehet. Részletek és további információk: www.itthon.hu/minosegidij  

A PÁLYÁZÁS MENETE

A pályázat kiírására minden évben egyszer kerül sor. A felhívás február elején jelenik meg a szaksajtóban és a Magyar Turizmus Zrt. honlapján.
A pályázati díj befizetésével történő jelentkezés után a szállodák és éttermek minőségi megbízottjai egynapos képzésen vesznek részt, amelyen elméleti és gyakorlati ismereteket kapnak az önértékelés elvégzéséhez. Ezt követően valamennyi jelentkező önállóan kitölti a Szakmai Önértékelő és Ellenőrző Listát (szállodák 808, éttermek 324 kérdés). Ehhez a munkához az MTMD Projektirodája igény szerint folyamatos segítséget nyújt, konzultációs lehetőséget biztosít.A pályázat benyújtásának határideje május 31. Ezt követően az Értékelő Bizottság áttekinti a pályázatokat, majd elvégzik a titkos helyszíni vizsgálatokat június 1. és november 30. között.
A Díjra érdemes szolgáltatókra az értékelő bizottsági tagok tesznek javaslatot, de a Díj odaítéléséről egy szélesebb szakmai grémium dönt. A döntésről a pályázók az év végéig értesítés kapnak.

Az önértékelési listát minden ellenőrzési év lezárását követően, a tapasztalatok alapján javítják, átdolgozzák. A kérdésekre az első évben adható „igen-nem” válaszokat a 0-10 pontig történő értékelés váltotta fel. Ez a módszer lehetőséget biztosít a súlyponti kérdések kiemelésére. A gyógy, wellness és konferencia szállodák egyre nagyobb térhódítása szükségessé tette az önértékelési lista átdolgozását az ilyen típusú házakra, új fejezetek kialakítását és beépítését az anyagba.

A 2012. évi pályázat újdonságai (Szakmai Önértékelő és Ellenőrzési Lista)• szigorodó százalékhatárokA több száz kérdést tartalmazó Lista értékelésében az elmúlt években az egyes fejezetek, illetve az összes fejezet együttes eredményéhez kerültek meghatározásra a minimálisan elérendő százalékhatárok (80% és 85%). A 2012. évi pályázatban az alfejezetekhez is rögzítésre kerültek a követelményszintek (70%), amely minimumnak a nem teljesítése esetén a pályázat érvénytelenné válik.
A szálloda azon területeire vonatkozóan, melyekkel a vendégek közvetlenül találkoznak, egy új értékelő rovatot alakítottunk ki: 10%-nyi pont hozzáadására vagy levonására van lehetőség. Itt a helyszíni vizsgálat során tapasztalt, az MTMD-szakértők által külön kiemelendő észrevételek rögzíthetők, ami pozitív és negatív irányban módosíthatja az adott alfejezet százalékeredményét. Ezáltal például a kiemelkedő figyelmességek vagy esetleges viselkedési problémák pontszámban is kifejezésre kerülhetnek, ami az egyes házak sajátosságainak kiemelését célozza.• honorálják a magasabb minőségre való törekvést

A pályázók bónuszpontokat szerezhetnek szakmai díjaikkal, elismeréseikkel (pl: korábbi MTMDíj, Hotelstars, Zöld szálloda, stb.). A pályázati kérdésekre adható 0-10 pontokhoz képest egy-egy elismerés megléte többszörös pontot is jelenthet a szolgáltató részére. Az itt szerzett pontok csakis pozitív irányba módosíthatják a végeredményt, hátrány ezáltal nem érheti a pályázót.

A PROGRAM FEJLESZTÉSE – A Magyar Turizmus Zrt. „szárnyai alatt”

Díjazottak kiemelt promóciója

A Díj elnyerése nem csak szakmai presztízst jelent: a Magyar Turizmus Zrt (MT Zrt.) segítségének köszönhetően, komoly promóciós előnyt is biztosít a díjnyertes szolgáltatók számára. Az elmúlt években a nemzeti turisztikai marketingszervezet által biztosított promóciós lehetőségek köre jelentősen kibővül. Ezen eszközök kidolgozása és bevezetése folyamatosan zajlik:

• Az MT Zrt. által működtetett honlapok szolgáltató-keresőiben a jövőben is Q-logó szerepel a díjazott szállodák és éttermek nevei mellett, továbbá egyedileg listázhatók a díjazottak;

• kedvezményes kiadványküldési lehetőség az MT Zrt. külföldi épített vásáraira;

• kedvezményes megjelenési lehetőség az MT Zrt. valamennyi kiadványában.

A Q-logó megismertetése, népszerűsítése a vendégek körében
A MT Zrt.-vel szorosan együttműködve az elkövetkező időszakban kerül kidolgozásra a Magyar Turizmus Minőségi Díj széles körben való bemutatására, lakossággal való megismertetésére irányuló feladatterv. Célunk, hogy a vendégek számára a Q-logó a bizalom jelévé váljék, és hogy ez a minőségi garancia előtérbe kerüljön választásaik alkalmával. A megjelenésekről az MTMD-honlapján és más szakmai felületeken is időről időre hírt adunk. 
Tervezett eszközök:

• Minőségi Díj sorozat az Élmény itthon magazinban;

• pr-cikkek nagy példányszámú magazinokban;

• valamennyi MT Zrt.-kiadványban külön magyarázat jelenik meg a Programról, a díjazottszolgáltatók felkeresésére irányuló, a Q-weboldalt népszerűsítő felhívással együtt;

• az MT Zrt.-vel együttműködő televíziós szerkesztőségeknek műsorba kerülési ajánlással továbbítjuk a Díj bemutatására, a Q-logó népszerűsítésére összeállított híreket és aktuális témákat, továbbá az MTMD-honlapon közzétett (díjazottak által szervezett, bárki által látogatható) program-felhívásokat;

• őszi Q-kampány.

Pályázat további szolgáltatói területek számára

A minőségkultúra megteremtése és minél szélesebb körben való elterjesztése a vállalkozások körében, hosszútávon a magyar turizmus versenyképességének növelését eredményezi. Ehhez a minőségközpontú gondolkodáshoz nyújt segítséget az MTMD Program, amelyet a már működtetett szállodai és éttermi szolgáltatások mellett további turisztikai területek minősítésére is kidolgoznak a közeljövőben.
Az erre irányuló három éves fejlesztési terv összeállítása megkezdődött.

{module 221}