Az új címkézési törvény szerinti szabályos csomagolás

ital, kereskedelem, csomagolás

Az új környezetvédelmi rendszer bevezetése új kihívások elé állítja a vállalkozásokat

Az EPR (kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer) adatszolgáltatási hullámát követően Magyarországon is életbe lépett az új, kötelező visszaváltási díjjal ellátott termékek visszaváltási rendszere (DRS). Ez a jogszabály elsősorban az italcsomagolások gyártóit érinti, akiknek mostantól felelősséget kell vállalniuk a termékeik visszagyűjtéséért és újrahasznosításáért.

A DRS bevezetése egybeesik a környezettudatos szemlélet és a fenntarthatóság iránti növekvő igényekkel. A cél, hogy 2024. január 1-jétől kezdve a PET-palackok esetében elérjük a 90%-os visszaváltási arányt. Ezzel párhuzamosan az EU is törekszik arra, hogy az alumínium, PET és üveg termékkategóriákban a visszagyűjtési arány 90% felett legyen a közeljövőben, ezzel is elősegítve a fenntartható jövőt.

A DRS jogszabály érinti azokat a gyártókat, akik az év során több mint 5000 darab italterméket hoznak forgalomba. Kivételt képeznek a tejalapú készítmények és a speciális formájú csomagolások, amelyek nem alkalmasak az automatával történő visszaváltásra. A rendszer működéséhez GTIN/EAN azonosítók és specifikus logó használata is kötelező.

„A cégeknek fel kell készülniük a címkeváltás költségeire és a visszaváltásra kerülő termékek után fizetendő díjra. Az új szabályozás célja, hogy a gyártók vállaljanak felelősséget a termékeik életciklusának végén, ezzel csökkentve a környezeti terhelést” – hangsúlyozta Pente Szilvia csomagolástervező-szakértő.

A vállalkozásoknak időben fel kell készülniük az átállásra, hiszen 2024. június 30-ig van lehetőségük alkalmazkodni az új rendszerhez. Ezt követően, július 1-jétől csak megfelelően jelölt termékek kerülhetnek forgalomba, és azok vehetők vissza az automata rendszeren keresztül. Az új szabályozás bevezetése azonban több kérdést is felvet.

„Az újracímkézendő kategóriába tartozó termékek egyelőre nem teljesen tisztázottak. A gyártóknak figyelemmel kell kísérniük az aktualitásokat és szükség esetén konzultálniuk kell a szakértőkkel” – mondta Barna Gergely, a Barna Design Kft ügyvezetője.

A termékek megfelelő jelölése kulcsfontosságú a büntetések elkerülése érdekében. A nem újrahasznosítható termékeknél új GTIN számot, vonalkódot és kötelező logót kell alkalmazni. Az újrahasznosítható termékeknél a meglévő GTIN szám és vonalkód maradhat, de szükséges a megfelelő ábra feltüntetése és a termék regisztrálása a MOHU rendszerében.

„A DRS bevezetése várhatóan növelni fogja a visszagyűjtött italcsomagolások mennyiségét, ezzel csökkentve a környezeti terhelést. A gyártókat is ösztönzi arra, hogy környezetbarátabb csomagolási megoldásokat alkalmazzanak” – tette hozzá Pente Szilvia.

Az átállás során a gyártóknak érdemes szakértővel egyeztetniük, hogy elkerülhessék a pénzbírságot vagy a hibás címkézést. A DRS bevezetése komoly kihívás elé állítja a vállalkozásokat, de hatékony és gyors átállással elkerülhetők a negatív következmények.

fotó: Pixabay, Barna Design

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .