Német-magyar turisztikai kerekasztal a berlini magyar nagykövetségen

Az MT Zrt. németországi képviseletének szervezésében hétfőn került sor az első német- magyar turisztikai kerekasztal-megbeszélésre. E találkozó megrendezése méltán tekinthető szakdiplomáciai sikernek, hiszen Görögország után hazánk másodikként kapta meg a lehetőséget, hogy ilyen magas szintű tárgyalásokat folytasson.

turisztikai kerekasztal a berlini magyar nagykövetségen

A találkozó szerves folytatása annak, az MT Zrt. által szervezett tavalyi látogatásnak, amelyet a német parlament turisztikai bizottságának tagjai tettek hazánkban. A rendezvény jelentőségét jól mutatja, hogy minden magyar meghívott szakmai szervezet vagy szövetség azonnal elfogadta a meghívást.

A házigazda Dr. Czukor József berlini magyar nagykövet mellett a német parlament turisztikai bizottságának elnöke, Klaus Brähmig volt. A német parlament számos tagja képviseltette magát: jelen volt a német kormány turizmusügyi megbízottja, Ernst Burgbacher, Ernst Hinsken, a német parlament Gazdasági és Technológiai Bizottságának elnöke, aki egyben a Német Gyógyfürdők Szövetségének elnöke is. A megszólalók között volt még Jens Ackermann, a Bundestag német-magyar képviselői csoportjának elnöke, valamint Dr. Peter Spary, a Német-Magyar Társaság elnöke. A rendezvényt Sztojanovits Kristóf, az MT Zrt. német/svájci képviseletének igazgatója moderálta. Magyarország képviseletében Dr. Horváth Viktória az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkára, Dr. Fényi Ágnes, az NGM egészségturizmusért felelős osztályvezetője, Dr. Nemes Andrea az NGM turisztikai főosztályvezetője, Dr. Vancsura Miklós a Magyar Fürdőszövetség elnöke, Budapest főváros képviseletében pedig dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes jelent meg. A találkozón részt vett továbbá Hadházy Sándor és Kovács Ferenc országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Sport és turizmusbizottságának tagjai.

A napirendben a három fő témán: a közlekedési kapcsolatokon, a beruházásokon és az egészségturizmuson kívül szerepelt még az ifjúsági turizmus is. Az egyes szekciókban beszélt többek között Gabriel A. Brennauer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezetője, Alexander Kaczmarek, a Deutsche Bahn berlini irodájának vezetője, Max Stich, az ADAC turisztikai alelnöke, Dr. Kormányos László, a MÁV-START Zrt. marketing- és fejlesztési vezetője, Erdei János, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke és Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke. A megjelent döntéshozók a rendezvényt követően fogadás keretében folytattak kötetlen eszmecserét.

A német-magyar turisztikai kerekasztal megbeszélés során a német fél kifejtette: rendkívül fontosnak tartják a magyarországi egészségturisztikai lehetőségek megfelelő pozicionálását a német piacon, miközben elengedhetetlen a fiatalos, trendi országkép erősítése is a „Gyógyító Magyarország” üzenet közvetítése mellett. Minél komplexebb, több témát átfogó ajánlatok összeállítását, valamint hangsúlyosabb márkakommunikációt javasolnak. Több német szakember is úgy látja, hogy a magyarországi turizmus szempontjából kitörési pontot jelenthetne a régóta várt, nagy befogadóképességű konferenciaközpont megépítése. Más szakértői vélemények szerint a németek elsődleges úti célja Magyarországon továbbra is Budapest és a Balaton, érdemes tehát más kínálati elemek és turisztikai termékek kommunikációját is erősíteni.

A szakmai nap magas rangú résztvevői munkabizottság felállításáról döntöttek annak érdekében, hogy a megkezdett tárgyalásokat a megfelelő szinten folytathassák. Mind a német mind pedig a magyar fél elégedetten nyilatkozott az aktív megbeszélés eredményeiről.

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) adatai szerint Németország a világ legjelentősebb turisztikai küldőországa a turisztikai kiadások alapján, ezért számos fogadóország, így Magyarország legfőbb beutaztató partnere is. A KSH nemrég közzétett előzetes adatai szerint 2012-ben a német vendégek összesen 2 149 390 vendégéjszakát töltöttek hazánkban, ami 3,2 %-os emelkedést jelent az előző évhez képest.