Továbbra is meghatározó az Ausztriából érkező vendégforgalmunk

Továbbra is meghatározó az Ausztriából érkező vendégforgalmunk

Ausztria 2013-ban továbbra is a második legjelentősebb turisztikai forrásországunk volt, a lakosságszámhoz viszonyítva pedig fajlagosan a legnagyobb.

Továbbra is meghatározó az Ausztriából érkező vendégforgalmunk

A szomszédos osztrák piac az egyik legjobban megdolgozott turisztikai küldőpiacunk, ahonnan minden tizedik lakosra átlagban egy magyarországi vendégéjszaka esik. Ez akkora szám, mintha Németországból 8 millió, Oroszországból pedig 14 millió vendégéjszakát realizálnánk egy év alatt – olvasható az MT Zrt. ausztriai külképviseletének frissen elkészült éves jelentésében. Tavaly 5 éves folyamatos növekedés után először, a korábbinál kevesebb, mintegy 756 ezer (-5,7%) osztrák vendégéjszakát realizáltak a hazai kereskedelmi szálláshelyek. Az eredmény ugyanakkor még így is az elmúlt közel másfél évtized harmadik legjobb ausztriai beutazóforgalmának számít. A válságot megelőző, 2008-as év bázisához viszonyítva 70 ezres vendégéjszaka-szám bővülésről, azaz mintegy 10 százalékos növekedésről beszélhetünk.

A tavalyi beutazóforgalmunk visszaesése több tényező együttes hatásának tudható be, amelyek közül a júniusi árvíz előre nem kalkulálható és drámai tényező volt. Az árvíz hatása mintegy 10 ezer kieső osztrák vendégéjszaka. A beutazóforgalom csökkenésének másik oka a generációváltás – az idősebb osztrák „törzsvendégeket” a rövidebb ideig itt tartózkodó fiatalabbak váltják fel – , illetve ennek a közel egy évtizede tartó folyamatnak a felgyorsulása. A jelenség mögött többnyire az orosz vendégek számának megugrása áll. Az orosz vendégek „kiszorító hatásával”, számolni kell, középtávon visszafordíthatatlan hatása lehet a hazai turisztikai torta vendégösszetételére.

Az MT Zrt. ausztriai képviselete 2013-ban 135 akciót valósított meg, amelynek nagy részét a rendezvényeken, kiállításokon/workshopokon való részvétel, illetve ezek szervezése tette ki, részarányuk az összes akción belül 55 százalék. Súlyozás szerinti sorrendben ezt követi a 36 tanulmányút a sajtó és a tour-operátorok számára, valamint a sajtó-, rádió- és on-line hirdetések lebonyolítása. A fizetett hirdetéseken túlmenően az osztrák sajtóban mintegy 1,3 millió euró (400 millió HUF) hírértékű megjelenést generáltak a rendezvények, tanulmányutak, a hírlevelek, kupon akciók, sajtótájékoztatók és a háttérbeszélgetések. A 9 oldalas piaci jelentés összefoglalójában olvasható, hogy a 2013-es évben hazánk – a konkurenciához képest – megőrizte stabil piaci pozícióját az osztrák turisztikai piacon.