Ujjé a Városligetben!

Városliget, Vajdahunyad várA Városligetbe tervezett múzeumi negyeddel, egy új cirkuszépülettel és az állatkert bővítésével is foglalkozott a városligeti intézmények fórumaként működő Liget Köztáraság közgyűlése, amelynek témája a közpark fejlesztése volt. A közgyűlésen ezúttal nemcsak a ligeti intézmények vezetői, hanem a kormány és a Zuglói Önkormányzat képviselői is részt vettek, és megállapították, hogy évente nyolcmillió látogatót vonzhatna látnivalóival az európai hírű közpark – tájékoztatta az MTI-t a Fővárosi Állat- és Növénykert kommunikációs osztálya.

{module 221}

L. Simon László kulturális ügyekért felelős államtitkár rámutatott: a fővárosból hiányzik egy koncentrált múzeumi negyed, amely például Bécsben és Berlinben is megtalálható. Ezért szükség van egy módszertanilag megalapozott multifunkcionális múzeumi központ létrehozására, ezt azonban nemcsak múzeumi beruházásként, hanem a Városliget teljes kulturális fejlesztésével együtt kellene megvalósítani.Ez a koncepció bírja a kormányzat támogatását, és a fejlesztések irányításával, összehangolásával a továbbiakban is az eddigi kormánybiztos, Baán László foglalkozik majd – tette hozzá.

A másik feladat az államtitkár szerint a Városliget intézményei jövedelemtermelő képességének fejlesztése annak érdekében, hogy azok több forrásból is bevételhez jussanak. Hangsúlyozta, a Városliget már most is az ország legfontosabb kulturális-turisztikai célállomása, ám a fejlesztések nyomán a liget gazdag programkínálata tovább bővülne.

A legnagyobb problémának a finanszírozást nevezte. A tervek szerint a múzeumi létesítményekhez 60 milliárd, a további fejlesztésekhez 40 milliárd, összesen mintegy 100 milliárd forintra lenne szükség. A Városliget átfogó fejlesztése magában foglalja az állatkert bővítését, a cirkuszépület áthelyezését a ligeten belül, illetve a Vidám Park végleges bezárását a Városligetben. A fejlesztésre a 2014 és 2020 közötti időszakban kerülne sor – közölte L. Simon László.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának véleménye szerint a Városligetnek a családok felé kell nyitnia. A liget fejlesztése révén Budapest a kontinens turisztikai szempontból legfontosabb városai között az első tíz közé kerülhetne, ami a közpark jelenlegi négymilliós éves látogatottságának megkétszereződésével járna együtt – jegyezte meg.

Kovács Balázs, a Zuglói Önkormányzat képviselőtestületének tagja közölte: a kerület elfogadja a Városliget fejlesztésével kapcsolatos terveket. Hozzáfűzte azonban, hogy speciális szabályozásra és hatásvizsgálatokra is szükség lesz, mivel a Városliget már most is eléggé beépített. A fejlesztések során tehát érdemes volna a Városligettel szomszédos területekkel is számolni, a Rákosrendező pályaudvar által elfoglalt 164 hektár egy részén például mód nyílna jelentős létesítmények elhelyezésére és egy nagy befogadóképességű P+R parkoló kialakítására is – fűzte hozzá.

A közgyűlésen szó esett a Városligeti-tó vízminőségének javításáról, a régi gyalogos híd visszaépítéséről, illetve a vízfelület növelésének kérdéséről is. Emellett felmerült egy liget fesztivál ötlete is, a jövő év márciusa és szeptembere között. Bejelentették azt is, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntése alapján a Városliget fizető parkolási övezetté válik, várhatóan a jövő év kezdetétől.

A Liget Köztársaság nonprofit civil szervezet, amely szakmai és érdekvédelmi koordinációs céllal jött létre. Tagságába olyan jogi személyek tartoznak, amelyek nagyrészt a Városligetben működnek, és amelyek tenni is kívánnak a patinás közpark felvirágoztatása érdekében.

Ehhez kapcsolódnak a Városliget kapujában található Hotel Benczúr*** Superior tervei is, amely szeretne a városligeti intézmények még inkább kiszolgáló szállodájává válni, már most aktív együttműködése van a Fővárosi Állat- és Növénykerttel, valamint a Szépművészeti Múzeummal, amelyekkel a szálló vendégeinek ez év szeptemberétől közös akciókat szervez. Ennek jegyében született az új csomag, utalva a Szépművészeti Múzeum Cezanne kiállítására, amely a Benczúrtól Cezanne-ig nevet viseli.

{module 221}