Határtalan tánc és zene

A kultúra, a zene, a néptánc olyan kapocs, amely nem csupán az értékek közvetítését segíti, hanem a térségi kapcsolatok erősítését, és a térségi identitás megteremtését is jól szolgálja – ezzel a gondolattal zárult Makón a Tánc és zene határok nélkül című magyar–román határ menti európai uniós együttműködés záróeseménye.

 

{module 221}

A magyar, román és szerb határ menti térségből meghívott polgármesterek találkozójával, valamint a Nagyszentmiklósi Táncegyüttes, a Makói Maros Táncegyüttes és a Bartók Béla Gyermekkórus produkciójával zárult a „Tánc és zene határok nélkül” című programsorozat Makón.

A makói, a nagyszentmiklósi és a zsombolyai önkormányzatok együttműködésével megvalósított projektet a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 keretében az Európai Unió csaknem 70 ezer euróval támogatta. A cél az volt, hogy kulturális és művészeti programok révén bemutassák a magyar–román határ menti régió közös történelmi, zenei és kulturális értékeit és hagyományait.

A három település közeledését szolgálta a Polgármesterek Fórumának létrehozása is, mely hozzájárult a gazdasági együttműködés erősítéséhez, valamint a térségi gazdaságfejlesztési programok és projektek kidolgozásához. A kulturális együttműködés terén Nemzetközi Néptáncfesztivált rendeztek, valamint a térséghez kötődő világhírű zeneszerző, Bartók Béla emlékére hangversenyeket és kamarakoncerteket szerveztek az elmúlt egy évben mindhárom településen.

A programsorozat lebonyolításában azok a helyi kulturális intézmények és szervezetek vettek részt, amelyek a hagyományőrzés és kultúraápolás meghatározó, értékközvetítő szereplői. Így a települések önkormányzatai és művelődési központjai mellett közreműködött a makói Maros Táncegyüttes, a Harmónia Kamarakórus, a Makói Általános Iskola Bartók Béla Tagintézménye, a Makói Kulturális és Közművelődési Nonprofit Kft., a zsombolyai Pipacs Táncegyüttes, a nagyszentmiklósi Doina Sansava Táncegyüttes, valamint a Pro Bartók Egyesület.

Az európai uniós támogatással magvalósított pályázat nem csupán a rendezvények szervezési költségeit finanszírozta, hanem a fellépésekhez szükséges felszerelések és kellékek beszerzésére is költhettek a települések.

A február 24-i, makói záróeseményen ismét bebizonyosodott, megerősítve a pályázók előzetes várakozását, hogy van közönségigény egymás hagyományainak megismerése iránt.

{module 221}