Néhány szó a lengyel gyógyturizmusról

a kicsik elsősorban a sós kúrákat keresikValamilyen okból sokan azt hiszik, hogy Lengyelországban nincs gyógyturizmus. Pedig van és nem is akármilyen – mondta Bakonyi Erika a Magyar Újságírók Szövetségében tartott beszámolóján. Néhány szám. Negyvenötezer szanatóriumi ágy, 43 gyógycentrum várja a nemcsak mozgásszervi betegeket, hanem a kozmetikai kezeléseket keresőket, a légzésszervi nehézségekkel és gyomorpanaszokkal küzdőket, az allergiával szenvedőket vagy csak az egyszerűen relaxra várókat.

Különleges gyógymód a krioterápia melynek során mínusz 160 C-ra hűtik le a testet, majd a fokozatos felmelegítéssel érik el a gyógyhatást.

Különleges gyógymód a krioterápiaLengyelország vízre alapított gyógykezelés a 13. század óta ismert és intézményeik napjainkban a legmodernebb eszközökkel felszereltek.

Külön gyermekgyógyászati centrumokat üzemeltetnek, a kicsik elsősorban a sós kúrákat keresik fel.

Kérdezhetnék, miért ajánlják a magyaroknak Lengyelországot? Mert a gyógyhelyek legnagyobb része Dél Lengyelországban található, amely autóval 3-4 óra alatt elérhető, mert a gyógyhelyek mind nagyvárosok mellett fekszenek – így a kezelés mellett számos kulturális programot is kínálnak.

Víz és levegő is lehetne a mottó, a hegyek közelsége által biztosított tiszta levegő, közben megkóstolni a lengyel konyha remekeit – ez mind vonzóvá teszi a lengyel gyógyhelyeket. Évente kb. 120 ezer külföldi vendég veszi igénybe a lengyel gyógyturizmus szolgáltatásait, mert a szakemberek szerint kitűnő az ár-érték arány.

És az árak? Megegyeznek a hazaiakkal. Ami sajnos hátrány, hogy a gyógykezeléseket a magyar betegeknek a hazai egészségügy nem támogatja.

A lengyel gyógyidegenforgalom nagyban hozzájárul az országról alkotott egyre pozitívabb kép kialakulásához.