MuseumDigit konferencia 2023, Budapest

MuseumDigit konferencia 2023, Budapest

Megkezdődött a múzeumok jövőjével foglalkozó konferencia a Magyar Nemzeti Múzeumban

November 21-én kezdetét vette a MuseumDigit konferencia a Magyar Nemzeti Múzeumban, amely a múzeumok jövőjét és az innováció szerepét vitatja meg a kulturális szféra hazai és nemzetközi szakembereinek részvételével. Az eseményt a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja (MNM OMMIK) szervezte.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, Vincze Máté, köszöntőjében rámutatott arra, hogy a technológiai fejlődés változásokat hozott a múzeumi élmény terén. A látogatókhoz való kommunikációban a múzeumoknak alkalmazkodniuk kell a digitális kor kihívásaihoz. A digitalizáció és az innovatív kiállításmegvalósítás példájaként említette a múzeumi szakma élenjárását az innováció terén.

Vincze Máté kiemelte, hogy a mesterséges intelligencia (MI) egyre fontosabb szerepet játszik abban, hogy „mit tudunk saját magunkról”. Ennek jegyében a konferencia külön szekcióval foglalkozik a mesterséges intelligencia hatásaival és a múzeumi szakmában való lehetséges felhasználási módjaival.

Az eseményt Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum megbízott főigazgatója nyitotta meg. Elmondása szerint a MuseumDigit konferencia idén már 10. alkalommal kerül megrendezésre, és az elmúlt évek alatt kiemelt szerepet kapott a kulturális életben. Az esemény eddig 2506 résztvevőt vonzott, köztük a nemzetközi és hazai múzeumi és kulturális élet jelentős szereplőit, valamint IT szakembereket.

Az idei konferencián összesen hét szekcióban tárgyalják a múzeumi szakembereket érintő legfontosabb témákat. Az előadások a 21. század múzeumáról, a múzeum és közösség kapcsolatáról, a digitális újításokról, az online kommunikációról és a digitális kulturális javak megőrzéséről szólnak. Emellett két szekcióban részletesen kitérnek a mesterséges intelligencia hatásaira és annak lehetséges alkalmazási területeire.

Az esemény honlapja szerint a jubileumi konferencia széles skáláját fogja felölelni a múzeumok jövőjét érintő kérdéseknek. Az előadók között olyan neves intézmények képviselői szerepelnek, mint az amszterdami Rijksmuseum, az osztrák Universalmuseum Joanneum, a Norvég Nemzeti Múzeum, a Tampere Art Museum és a Holland Hang és Látás Intézet (Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid).

A konferencia továbbá lehetőséget teremt a múzeumok működését segítő és támogató fejlesztőcégeknek és szolgáltatóknak bemutatkozni, hozzájárulva ezzel az innováció és a kulturális szakma kapcsolatépítéséhez. A résztvevőknek így alkalmuk nyílik megismerkedni a legújabb nemzetközi múzeumi trendekkel és kiemelkedő szakemberekkel, valamint tapasztalatcserére és együttműködésre.

Fotó: Bernd Fesel, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet megbízott ügyvezető igazgatója beszédet mond a MuseumDigit konferencián a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) 2023. november 21-én. A múzeumok jövőjéről szóló kétnapos tanácskozást az MNM Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja rendezte. Soós Lajos / MTI

MuseumDigit konferencia 2023

2023 november 21-22.
Magyar Nemzeti Múzeum
Budapest, Múzeum krt. 14-16.

További információ a konferencia honlapján, illetve a facebook oldalán.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .