Áfák és árak

GSZT szakújság jog és adó rovat

Az alapvető élelmiszerek áfájának esetleges csökkentését vizsgálja a Nemzetgazdasági Minisztérium, de döntés még egyik termék esetében sem született.

GSZT szakújság jog és adó rovat

Egyelőre nem született politikai döntés az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentéséről, az ügyben tárcaközi egyeztető tárgyalások és termékszintű hatásvizsgálatok zajlanak – írja a Magyar Nemzet. Most az élelmiszerek egy része (tej és tejtermékek, pékáruk) a 18 százalékos, kedvezményes áfakulcsban van, a többi a 27 százalékos normál kulcsban. A harmadik áfakulcs Magyarországon az 5 százalékos.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet egy friss tanulmánya szerint egy 12 százalékos áfakulcs reális alternatívát jelenthet a jelenlegi 27-tel szemben, mivel javulhat az élelmiszer-gazdaság  versenyhelyzete, csökkenhet az importnyomás és az áfacsalások mértéke.

Terméktanácsok és más szakmai szervezetek – többek között a Hússzövetség és a Tejterméktanács- régóta szorgalmazzák az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését, és a Vidékfejlesztési Minisztériummal egyeztetve javaslatokat nyújtottak be Nemzetgazdasági Minisztériumnak.

Korábban a Hússzövetség elnöke az InfoRádiónak úgy nyilatkozott: a húspiac irracionális működésének hátterében az áfa magas mértéke áll, és az ágazatban igen magas a fekete gazdaság aránya. Azok, akik betartják a szabályokat rendszeresen hátrányba kerülnek, sőt több esetben csődbe mennek – tette hozzá Éder Tamás.

A Nemzetgazdasági Minisztérium véleménye szerint az esetleges áfacsökkentés hatásai rendkívül összetettek, mind az élelmiszeripari ágazatot, mind a fogyasztókat és a költségvetést is befolyásolja, ezért részletes vizsgálatot folytatnak, hogy a csökkentés társadalmi és költségvetési hatásait meghatározzák, és csak ezután születhet döntés.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet egy most nyílt szakmai vitára bocsátott tanulmánya szerint a jelenlegi rendszert felül kell vizsgálni, és érdemi változás csak az áfakulcs jelentősebb csökkentésével érhető el. A tanulmányban megállapítják: a hazai adónemek közül a legnagyobb bevétel az áfából származik, így az áfacsökkentés 100 milliárdos bevétel kiesést jelentene a költségvetésnek. Ugyanakkor a szektorban jelentős a fekete gazdaság aránya, amire az áfacsökkentés jelentős pozitív hatást gyakorolna.

A tanulmány szerint az alapvető élelmiszerek esetében egy kedvezményes, 12 százalékos áfakulcs reális alternatívát jelentene a jelenlegi 27-tel szemben, mivel javulhat az élelmiszer-gazdaság versenyhelyzete, csökkenhet az importnyomás és az áfacsalások mértéke, emellett csökkenti a fogyasztói árakat, ami az inflációra kedvező hatással lehet, és mind a fogyasztást, mind a foglalkoztatást érdemben javíthatja.

Azt tudni érdemes, hogy egy országban legfeljebb három áfakulcs lehet, egy normál (ez ma a 27 százalékos kulcs) és két kedvezményes. Vagyis az nem lehetséges, hogy a mostani áfakulcsok mellé bejön még egy, a 12 százalékos.