Átadták a zirci műemlék könyvtár felújított galériáját

zirci műemlék könyvtár kis galéria - kultúra

A zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár kis galériája ünnepélyesen megnyitotta kapuit. A látogatók mostantól az eredeti állapotban helyreállított galériát tekinthetik meg. Az eseményen bejelentették, hogy a híres könyvtáros, irodalomtörténész Borsa Gedeon 1500 kötetes hagyatéka a könyvtár örökségévé vált. A nagyszabású eseményen a múltba is visszatekintve emlékeztek meg arról is, hogy már hetven esztendeje látja el az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a műemlékkönyvtár felügyeletét.

Az ünnepségen résztvevők között ott volt Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára. Felidézte a könyvtár történetét, amely már 1182-ben kezdődött, amikor az első ciszterci szerzetesek már gyűjtötték a könyveket. A gyűjtemény kitartott a világháborúk és a kommunizmus üldöztetése közepette is. Kiemelte a magyar emberek összefogásának fontosságát abban, hogy megőrizzék és ápolják ezt a páratlan értéket az elkövetkező ezer évben is.

A helyettes államtitkár külön hangsúlyt fektetett a könyvek közül Werbőczy István Hármaskönyvének magyar nyelvű kiadására és a Thúróczy-krónika 1488-as augsburgi kiadására. A műemlékkönyvtárban található ritkaságokat az Országos Széchényi Könyvtár napjainkban digitalizálja, biztosítva ezzel az értékes kulturális örökség megőrzését és hozzáférhetőségét a jövő nemzedékei számára.

Németh Gábor, az OSZK Ciszterci Műemlékkönyvtár igazgatója a múlt szoros kapcsolatára emlékezett. 1950-ben a zirci szerzeteseket is érintette a szerzetesrendek betiltása, és a gyűjtemény egy részét fal mögé rejtették, hogy megmeneküljön az idők viharaitól. Az 1950-es évek elején Borsa Gedeon kezdeményezésére a gyűjtemény az Országos Széchényi Könyvtár gondozásába került, és így őrizte meg értékeit a következő hetven évben.

Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója, elismerően szólt a könyvtár kitartásáról és annak fontos szerepéről az elmúlt évtizedekben. Az igazgató hangsúlyozta, hogy 2021-ben már megújult a könyvtár Barokk terme, majd 2023-ban a nagyterem galériája. Az újabb fejlesztésekkel a könyvtár nemcsak a múltat őrzi meg, hanem a jövő számára is nyitott kapukat biztosít.

Az ünnepségen bejelentették, hogy a kis galéria ismét látogatható lesz a nagyközönség számára, így lehetősége nyílik az érdeklődőknek a könyvtár gazdag gyűjteményébe bepillantani, mint páldául a legrégebbi darabját, Szent Ambrus műve a kötelességekről, melyet 1470-ben adtak ki.

fotó: A zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár díszterme az eredeti állapotba helyreállított kis galéria és a Borsa-könyvtár átadásának napján, 2024. január 31-én. Vasvári Tamás / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .