Nőtt a vendégforgalom 2023-as téli szünetben

statisztika, piackutatás

Nagyobb utazási aktivitás az ünnepek alatt, a kétfős foglalások emelkedtek ki

A 2023-2024-es téli szünetben jelentős növekedés volt tapasztalható a turisztikai szektorban. Az adatok alapján 6 százalékkal többen utaztak pihenni ebben az időszakban, mint egy évvel korábban, tudhattuk meg a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.

A legkedveltebb úti célok között a főváros után a Balaton és a Mátra-Bükk térsége szerepelt. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint Budapesten a külföldi vendégéjszakák 15 százalékkal, a belföldieké pedig 9 százalékkal emelkedtek. A szálláshelyeken a bevétel közel 10 százalékkal nőtt országos szinten az előző év azonos időszakához képest, míg a vendéglátó üzletek bevétele 18 százalékkal emelkedett.

Az MTÜ kiemelte, hogy az előzetes várakozásokat meghaladóan erős volt a szálláshelyek forgalma 2023 utolsó napjaiban, és a trend folytatódott az újév első hetében is. A téli szünetben összesen 622 ezer vendég foglalt szállást országszerte, közel 1,6 millió éjszakára. A külföldi vendégéjszakák száma 11 százalékkal nőtt, az olasz és német turisták vezetnek a látogatók között.

A legnépszerűbb szállásformát a párok részesítették előnyben, több mint 160 ezer 2 fős foglalás valósult meg. Emellett a családok is aktívan részt vettek a téli pihenésben, a vendégek 14 százaléka 18 év alatti volt. A szállások közül a vendégek több mint 60 százaléka a szállodákat választotta.

A Balaton és a Mátra-Bükk térsége bizonyult a legkeresettebb úti céloknak. A Balatonnál 77 ezer vendég mintegy 205 ezer éjszakát töltött el, míg a Mátra-Bükk térségében, ahol a Kékestető és a Mátraszentistváni Sípark található, több mint 50 ezren látogattak el, és 120 ezer vendégéjszakát regisztráltak.

Debrecen és térsége is vonzó célpontnak bizonyult, 26 ezren választották ezt az úti célt, ahol 75 ezer vendégéjszaka valósult meg. A fürdővárosok közül Hévíz kiemelkedik, de Hajdúszoboszlót és Zalakarost is sokan választották.

A belföldi vendégektől érkező bevételek 14 százalékkal, a külföldiektől származó bevételek pedig 6 százalékkal nőttek a tavalyi adatokhoz képest, és elértek közel 43 milliárd forintot. A hazai vendéglátóhelyek a NAV online kassza rendszerének adatai szerint 69,2 milliárd forint bevételt könyveltek el a téli szünetben, ami 18 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .