Turisztikai desztináció; a Somoskői vár

Turisztikai desztináció; a Somoskői vár

Salgótarján településrésze Somoskő, amely közvetlenül a magyar-szlovák határon fekszik. A meredek emelkedőn álló középkori várhoz még magyar földön érhetünk el, de az erődítmény bejárata már szlovák területről nyílik.

A Somoskői vár a magyar–szlovák országhatár másik oldalán, az egykor önálló községnek számító Somoskő fölé magasodó vulkáni csúcson helyezkedik el. A vár legkorábbi részét valamikor a 13. század második felében építtette a környéken birtokos Kacsics.

Az 1323-ban kelt első írásos említésekor Károly Róbert Szécsényi Tamás erdélyi vajdának adományozta. A 15. század közepétől az Országh, majd a Losonczy család birtokolta. A törökök 1576-ban Ali bég vezetésével elfoglalták, de Somoskő nem sokáig maradt török felügyelet alatt, mert 1593-ban a királyi csapatok visszafoglalták.

A 16. század első felében megerősítették a várat, ekkor épültek a hatalmas ágyútornyok is. A 17. század elején Forgách Zsigmond lett Somoskő ura. 1703-ban a kurucok elfoglalták, a Rákóczi-szabadságharcban jelentős szerepet nem kapott, 1711-ben a császári csapatok felgyújtották. Ettől kezdve katonai szerepe már nem volt, romként tartották számon.

1920-ban a trianoni békeszerződés a zömében magyar lakta Somoskőt és Somoskőújfalut Csehszlovákiának ítélte. De a Somoskőújfaluban birtokos Dr. Krepuska Géza gégészprofesszor és a Rimamurányi Vasmű igazgatója, Lipthay B. Jenő és dr. Aurel Pál jogász elérték, hogy a Nagykövetek Tanácsa 1923. április 23-án Magyarországnak ítélje Somoskőújfalut, Somoskőt a bazaltbányával egyetemben és a Medves-fennsík egy részét, de a vár nélkül. A terület 1924. február 15-én tért vissza Magyarországhoz.

Somoskői bazalt zuhatag

A mintegy 500 méteres tengerszint feletti magasságban található somoskői várhegy északi, szlovák oldalát geológiai ritkaság ékesíti. A hegyoldalból 8-9 méter hosszú, keskeny bazaltoszlopok hajolnak ki, és orgonasíp módjára helyezkednek el.

A schengeni egyezmény életbe lépése óta a vár és a vár északi oldalán található világhírű bazaltzuhatag magyar oldalról teljesen szabadon látogatható.

fotó: Köd a somoskői vár körül Salgótarján közelében a salgói várból fényképezve 2021. február 20-án Komka Péter.

Kapcsolódó videónk: Salgótarján turisztikai desztináció kisfilm

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .