Turisztikai központ a lébényi templomban

Megújult külsővel és közelében a régi barokk plébániaépületből kialakított turisztikai központtal fogadja a lébényi román kori monostortemplom a zarándokokat, akik nyolcnapos zarándoklatot követően emlékeztek meg Szent Jakabról, a műemléktemplom védőszentjéről július 25-én.

 

{module 221}

A száz zarándok Budapestről indult el gyalog, két csoportban. Ez a létszám azonban folyamatosan bővült az útközben csatlakozókkal – mondta a szervező Szent Jakab Baráti Kör elnöke. Dukát Csilla elmondta, hogy a mintegy 200 kilométert hét megállóval tették meg, éjszakánként iskolai tornatermekben, illetve kollégiumokban szálltak meg.

A magyarországi Szent Jakab út végpontján, Lébényben ünnepi misével, koncertekkel, kiállítással fogadták őket – mondta Kovács Gábor polgármester. Ezen túl tájékoztatást kaptak a Szent Jakab plébániatemplom történetről, amely Magyarország középkori építészetének egyik legjelentősebb emléke. A becses műemlék tetőszerkezetét nemrégiben helyreállították, málló kődíszeit restaurálták döntően európai uniós pályázati forrásból magyar állami társfinanszírozással.

A templombelső mennyezete viszont megújításra vár – mondta Gőgh Tibor plébános. Egyelőre felállványozták, deszkából álmennyezetet építettek, így a téglaboltozatból kipergő vakolat arra hullik rá védelmet nyújtva a híveknek és a templom látogatóinak.

A Szent Jakab út magyar szakasza Lébénytől három napi járásra csatlakozik az osztrák szakaszhoz. Ezt az utat negyven-ötven zarándok a Jakab-napi megemlékezést követően megtette – közölte Dukát Csilla.

A világörökség részét képező El Camino (az út) néven ismertté vált mintegy 800 kilométeres zarándokút egy francia kisvárosból indul, és a Spanyolország északi részén fekvő Santiago de Compostela városába vezet el, amelynek katedrálisa Szent Jakab apostol földi maradványait őrzi. Ehhez az úthoz ma már több európai országból kiinduló út kapcsolódik.

 

Forrás: MTI

{module 221}