Több magyar turista Németországban

Ebben az évben is közös sajtótájékoztatón számolt be a németországi turisztikai újdonságokról a Deutche Bahn és a DZT. Az Intercity-Expressz, röviden ICE, a Deutsche Bahn modern gyorsvasútja. Akár óránkénti 300 kilométeres sebességgel köti össze Németország nagyvárosait, és egyes útvonal hosszabbításokkal további érdekes bel- és külföldi városokat – mint például Bécset, Párizst vagy Koppenhágát – is elérhetjük.

 

{module 221}

Az első ICE 1991. június 2-án indult Hamburg-Altona állomásról Frankfurt am Mainba. Ma naponta több mint 210 ezer utas használja az ICE sűrű németországi hálózatát. Mostanáig az ICE-flotta kereken 1,4 milliárd kilométert tett meg, négy generációja és 152 mozdonya a németországi távolsági közlekedés gerince. Az ICE-k az összes távolsági közlekedés 60 százalékát bonyolítják le. Míg 1992-ben kereken 10 millió utas utazott ICE-n, 2010-ben már majdnem 78 millióan.

Németország-szerte időközben már 1200 kilométernyi új vagy felújított szakasz áll a leggyorsabb német vonat rendelkezésére, ahol legalább óránkénti 230 kilométeres sebességgel haladhat. A két új szakaszon Köln/Rhein–Main és Nürnberg–Ingolstadt között az ICE 3 vonatok pedig már óránként 300 kilométeres sebességgel száguldanak. Ám a nagy sebesség ellenére az ICE-flotta energiafelhasználása igen alacsony: 50 százalékos kihasználtságnál átszámítva az ICE 3 energiafelhasználása kereken 2 liter benzin/100 kilométer személyenként, ez a szám az ICE 2-nél 2,5 liter, az ICE 1-nél pedig kevesebb, mint 3 liter.

Ám az ICE nem csak a német gyorsvasút sínhálózatán közlekedik: Svájcban már 1992. szeptember óta futnak a szerelvények. Mára pedig az ICE több európai vasúttársaság együttműködésével hat szomszédos európai országban – Svájcban, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Dániában és Ausztriában – is közlekedik.A legújabb ICE 3 generáció (407-es sorozat) bevezetésére 2012-ben kerül sor. A 16 új vonat először az ICE belföldi flottáját fogja erősíteni, a jövőben pedig a londoni és a párizsi szakaszokon közlekedhetnek majd. Sőt, már a láthatáron van az ICE-rendszer következő generációja is: 2011. május 9-én a DB hatmilliárd euró értékben 220 ICx-vonatra írt alá szerződést a Siemensszel.

Európa egy egységet alkot – a síneken is. Europa-Spezial jeggyel pedig még vonzóbbá válik a nemzetközi utazás. Utazzon Europa-Spezial menetjegyével akármelyik magyar pályaudvarról bármelyik németországi DB-célpályaudvarig és vissza akár már 39 euróért utazhatunk. 
A gazdasági válság miatti 2009-es visszaesés után a németországi beutazások 2010-ben 14,5 százalékos növekedéssel rekorderedményt hoztak. A magyar vendégéjszakák abszolút száma először lépte át a mágikus félmilliós határt: a több mint kilenc ággyal rendelkező német szálláshelyeken és kempingekben kereken 510 ezer éjszakát töltöttek el a magyar utazók.Ez rekord-eredmény.

A vendégek különösen nagyra értékelik Németország kulturális sokszínűségét: a Németországba irányuló, kikapcsolódási célú magyar utazások 34 százaléka felfedezőút, amelyek főként városlátogatás és körút formájában valósulnak meg. Új trendként jelentkezett a szabadidőparkok látogatása és a sportszünidő, ezen a téren különösen nagy növekedés tapasztalható. A legkedveltebb városi úticéllok Berlin, München, Frankfurt és Köln.

A gyors növekedés tovább folytatódik: a magyar beutazások száma Németországba 2011. január–június között 22,1 százalékkal nőtt az előző év ugyanezen időszakához képest, és ezzel rekorderedményt hozott.

A következő „Borkultúra és természet Németországban – Életöröm és élvezet” tematikus év 2012-ben új németországi felfedezőútra csábítja a témában járatos magyar utazókat. A „Bor, természet, kulinária” témakör elősegíti az olyan turisztikai termékek értékesítését, mint a német borfesztiválok, a vinotékák, a borhotelok, a borútvonalak, a túrázás, a golfozás vagy a kerékpározás. Az úticél Németország imázsát meghatározó kulturális sokszínűséget pedig tovább erősítik a 2012-es év PR-témái, mint a 800 éves a Thomanerchor vagy a Documenta 13.
***
Dernovics László lesz a Német Turisztikai Hivatal (DZT) bécsi külképviseletének vezetője: a magyar születésű szakember 2011. október 1-jétől felelős a fontos küldőpiacért, Ausztriáért. 
Dernovics László idáig Budapesten a DZT magyarországi külképviseletét vezette, ahol az úticél Németország turisztikai értékesítését végezte.
A pozíció betöltése a DZT felügyelőbizottságának döntése alapján történik, Klaus Laepple elnök védnökségével. A külképviselet-vezetői pozíció azok szokásos körforgásának kapcsán üresedett meg 2011-ben. Beatrix Haun, aki 2008 óta vezeti a bécsi külképviseletet, így visszatér korábbi, párizsi munkahelyére.

A pozíciók szokásos körforgásának köszönhetően folyamatosan végezhetjük és fejleszthetjük munkának az európai küldőpiacokon, és így állandóan javíthatjuk szakmai tudásunkat ezeken a piacokon” – magyarázta Petra Hedorfer, a DZT igazgatótanácsának elnöke.

{module 221}