Utazási tippek a nyaraláshoz

Utazás, nyaralás - Görögország - turisztika

Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?

A nyaralás varázslata nem csupán a pihenésben rejlik. A szokatlan és új élmények átélése elindítja a dopamin áramlását, emelve a szerotonin szintjét és serkentve a jutalmazási rendszert az agyban. De hogyan tehetjük még teljesebbé az élményt? Dr. Bohács Krisztina, a kognitív képességek fejlesztésével foglalkozó intelligenciakutató, a GEM tanulási központ szakmai vezetője hasznos tippeket ad, hogy valóban boldogabbá tegyük szabadságunkat.

Készüljünk fel alaposan!

Az utazás már a tervezés pillanatában elkezdődik. Beszélgetni az áhított úticélról, tanácsokat kérni ismerőseinktől, élménybeszámolókat hallgatni – mindez már megtöri a napi rutint és emeli a boldogságszintet. A nyaralás előtti időszak izgalma gyakran boldogabbá tesz minket, mint maga az ottlét. Érdemes fejben is átélni a várható élményeket, így a nyaralás már a kezdetekkor pozitív hatással lesz ránk.

Utazás = agytorna

Az utazás különleges hatással van agyunkra. A hippocampus, amely a memóriáért és tanulásért felelős, aktívabbá válik új helyek felfedezésekor. Ez fokozza agyunk alkalmazkodóképességét és javítja kognitív képességeinket. „Amikor a komfortzónánkon túlra merészkedünk, agyunknak ismeretlen területen kell eligazodnia. Az utazás ismeretlen helyzetekbe sodor minket, alkalmazkodnunk kell és problémamegoldásra kényszerülünk, ez új ötletek és perspektívák előtt nyit ajtókat” – hangsúlyozza Dr. Bohács Krisztina.

Irreális elvárások

Sokszor túlzott elvárásokkal vágunk neki a nyaralásnak. Az egész év során felgyülemlett stresszt ott akarjuk kipihenni, mindent látni és megörökíteni szeretnénk. Az agyunknak azonban pihenésre van szüksége. Érdemes időt hagyni az élmények átélésére, és tartani egy kis média-böjtöt. Nem kell minden műemléket és múzeumot végigfotózni, inkább ejtőzzünk, aludjunk sokat, és egyszer végre kapcsoljuk ki a telefont!

Kockázatok és mellékhatások

A nyaralás gyakran stresszel is jár. Nem egyformán alkalmazkodnak a családtagok az új helyzetekhez, az ismeretlenhez. A nyaralás felejthetetlen pillanatait gyakran árnyékolják be veszekedések, viták. Ha tudatosan törekszünk a kompromisszumokra, csökkenthetjük a stresszt. Képzeljük el, hogy a nyaralás jól sikerül, ez segít növelni az izgatottságot és csökkenteni a szorongást – tanácsolja az intelligenciakutató.

Egyszer véget ér…

Hazatérve a nyaralásról sokan tapasztalják meg a rosszkedvet. Nem könnyű visszatérni a monotóniába. Érdemes úgy időzíteni az utazást, hogy hazaérkezés után legyen még egy-két napunk akklimatizálódni. Inspiráljuk barátainkat élménybeszámolóinkkal, és kezdjük el tervezni a következő vakációt, hogy újabb motivációt adjunk az előttünk álló hetekre, hónapokra.

Az utazás varázsa

Az utazás varázsa évszázadok óta rabul ejti az embereket. Az új úti célok felfedezése, a különböző kultúrákban való elmerülés és az újszerű élmények átélése egyszerre tesz eleget a változatosság iránti vágyunknak és a feltöltődésnek – teszi hozzá Dr. Bohács Krisztina. Éljünk a lehetőséggel, és hagyjuk, hogy a nyaralás boldogabbá és gazdagabbá tegyen minket!

fotó: unsplash

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .