Mecsek az EDEN-ben

Turisztikai desztinációs pályázat2011. május 10-én, zárókonferencia keretében szakmai Döntőbizottság választotta ki az Európai Bizottság  által kiírt „Kiváló Európai Desztinációk” magyarországi pályázatának győztesét. A „Régi értékek – új funkciók”  témában kiírt pályázatot Pécsvárad Város Önkormányzata „Mecseki meglepetések: új értékek – régi terek” című pályaműve nyerte meg.

{module 221}

Az Európai Bizottság 2010-ben immár ötödik alkalommal írt ki pályázatot az ún. ,,European Destinations of Excellence’’ azaz a ,,Kiváló Európai Desztinációk’’ témában. A pályázat keretében megvalósítandó projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az európai turisztikai desztinációk értékeire, sokszínűségére, továbbá, hogy a turisztikai fejlesztéseiket a társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság elvei mentén végző desztinációk promócióját támogassa.

A projekt keretében minden évben kiválasztásra kerül tagállamonként egy kiváló desztináció, amely különféle díjazásokban részesül. A projekt végrehajtásával az Európai Bizottság többek között ösztönözni kívánja a szezonalitás és a területi koncentráció oldását, a fenntartható turizmusfejlesztési modellek terjedését, továbbá elő kívánja segíteni a jó gyakorlatok közötti tapasztalatcserét, illetve a szakmai kapcsolatok erősödését a díjazásban részesülő desztinációk között. 

A 2010/2011-ben Magyarországon a ’Régi értékek – új funkciók’ címmel került a legjobb desztináció kiválasztásra. A cél olyan térségi turisztikai desztinációk, turisztikai együttműködések kiválasztása és díjazása volt, amelyek ipari, mezőgazdasági, közlekedési vagy katonai örökségükhöz kapcsolódó turisztikai kínálatukat magas színvonalon mutatják be a turisták számára. A pályázaton nyertes desztináció jogosult a ,,Kiváló Európai Desztináció – European Destination of Excellence’’ megnevezés használatára. 

A mecseki térség turisztikai desztinációként több mint száz éves múltra tekint vissza. Az utóbbi évek tudatos termékfejlesztésének, attrakció-, szolgáltatás- és szálláshelyfejlesztésének köszönhetően turisztikai potenciálja meghatványozódott. A társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság szempontjából is úttörő térség magas színvonalon mutatja be ipari, mezőgazdasági, közlekedési és katonai örökségéhez kapcsolódó turisztikai kínálatát, úgymint a Mecsek Háza, a Malommúzeum, a Vízfő-forrás és Forrásház Orfűn, a Zsolnay Kulturális Negyed és a Nádor Galéria Pécsett, valamint a Pécsváradi Vár. Az említett örökségek további érdekessége, hogy több attrakció tekint vissza akár 150 éves múltra (a Pécsváradi Vár esetében több mint ezer éves múltra), mellyel együtt, a turisztika szolgálatába való állítását és fenntartását több esetben is helyi civil kezdeményezésnek és összefogásnak köszönheti az adott örökség. 

A térségi összefogás keretében a szereplők rendszeresen találkoznak és egyeztetnek a turisztikai termékfejlesztésről és a lehetséges programcsomagok kialakításáról. Az összefogás eredményeképp számos sikeres projekt jött létre a térségben, úgymint a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a Dél-Dunántúli Rendezvény és Fesztivál Turisztikai Klaszter, a Dél-Dunántúli Vár- és Kastélyturisztikai Klaszter vagy a Mecsek Gyöngyszemei projekt. A Pécsváradi Vendégkártya akció keretében sikerült partnerséget kialakítani a Mecsextrém Park és Pécsvárad között, 2008-ban pedig létrejött a Baranyai Élménykörút projekt, melynek keretében kialakításra került a Pécs-Orfű-Abaliget útvonalat bejáró kerékpárút, megépült az Orfűi Aquapark és az Orfűi Aktív Víziturisztikai Központ.

Az EDEN pályázati felhívásra 16 nevezés érkezett be. 

A nyertes magyarországi térség marketingeszközeinek fejlesztéséhez a Magyar Turizmus Zrt. 2.000.000 Ft értékben járul hozzá. A térség részt vehet továbbá a 2011. évi Európai Turizmus Fórumon, ahol európai társaival átveheti a ,,Kiváló Európai Desztináció’’ díjat. A nemzetközi piacokon való promóciót a közös európai portálon való megjelenési lehetőség (www.edenineurope.eu) és az Európai Bizottság által a desztinációkról készítendő film segíti.

Részt vehet továbbá  az Európai Bizottság kezdeményezésében megvalósuló, az európai nyertes desztinációk szakmai együttműködését elősegítő hálózatfejlesztési projektben. A nyertesről magyar és angol nyelvű szakmai összefoglaló készül, továbbá megjelenési lehetőséget kap a Magyar Turizmus Zrt. micro-site-ján, a www.eden.itthon.hu honlapon. 

Külön díjazásban részesült a győztest követő legjobb négy résztvevő is, így az Északerdő Zrt. „Lillafüred és a Bükk keleti, dél-keleti és déli térségének turisztikai fejlesztése”; a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Közhasznú Egyesület „Hadi bázisból kulturális bázist a Zsámbéki-medencében – egy csendes vidéken a nagyváros tövében”; a Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület „Velencei-tó – Pákozd, a Magyar Honvédség bölcsője”, valamint az Ipoly-Erdő Zrt. „Megújult kisvasutakkal a Börzsöny kincsei felé – erdei vasút és fenntartható természetjárás” című pályázatával.

{module 221}