Mivel etetnek?

Benke Laci bácsiKülönös nyilatkozattal lepte meg a gasztronómia szerelmeseit Merczi Gábor. Miközben a szakmában mindenki a friss alapanyagok minőségéről, a hitelesség visszaszerzésének fontosságáról beszél, a sokat megélt Gundel étterem konyhafőnöke leteszi voksát a Knorr 1-2-3 Burgonyapüré pehely mellett.

{module 221}

A séf szó szerint a következőket állítja: „A friss burgonya kiválóan helyettesíthető burgonyapüré pehellyel.” Az előregyártott termékek „egész évben ugyanazt a minőséget és színvonalat nyújtják, ami nem mondható el a szezonális friss termékekről. […] Ráadásul a friss alapanyagok szállítása tízszer annyiba kerül, mint a kényelmi termékeké, sőt nincs szükség speciális raktározásra sem. A kényelmi termékek további előnye, hogy könnyen adagolhatóak, az adagolás tervezésével pedig racionalizálni lehet a beszállítást. Szintén fontos költségcsökkentési tényező, hogy a friss termékek feldolgozásával járó hulladék mennyisége is csökkenthető.”

Puff neki! Az is bolond, aki piacra jár, cipekedik, krumplit hámoz, aprít, főz. Mint Aldous Huxley Szép új világ című regényében a mottó: „Szóma, ha mondom, segít a gondon, már egy köbcenti helyrebiccenti.” A varázsszer a mi esetünkben a Knorr Burgonyapüré pehely. Összetevői a burgonyapehely mellett (Merczi Gábor kedvéért, hátha nem tudná): emulgeálószer, dinátrium-difoszfát, kurkuma, nátrium-metabiszulfit, kurkumakivonat. Kicsit más, mint a mi derék kolompérunké.

A dologban nem az az elkedvetlenítő, hogy egy szakács (pénzszűkében) félkész terméket reklámoz (megtette más is), hanem az, hogy mindezt az ország legpatinásabb éttermének főszakácsaként teszi. Mintha nem tudná, hogy nagy elődje, Gundel Károly naponta hajnalban indult a piacra, és személyesen választotta ki a húst, halat, baromfit, zöldségféléket. Köztudott, hogy sertést tenyésztett, saját vágóhidat működtetett, kertészetet tartott fenn, a borospincék mellett még gombapincészete is volt.

Merczi Gábor kinevezésekor az étterem új vezetői hangzatos jelszót adtak ki: „Vissza a régi ízekhez!” A séf azt nyilatkozta, hogy hónapokat töltött a legendás Gundel-könyvtárban régi receptek után kutatva. Ott találta volna a Knorr 1-2-3 Burgonyapüré pelyhet?

Benke Laci bácsi, négyszeres olimpiai bajnok mestercukrász, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend nagymestere például évtizedek óta kínálja (mutató- és hüvelykujját huncut mosollyal összecsippentve) bográcskészletét, fűszerkeverékeit, receptes könyveit. Sokak számára még ma is ő a magyar konyha arca; az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége idején akadt miniszter, aki őt javasolta gasztronómiai főtanácsadónak. Hiszen többször is szerepelt a Guinness-rekordok könyvében (legnagyobb rántotta, legnagyobb gulyás), és rogyadozó térdekkel ő adta át a Magyarok Asztala címet viselő, szürkemarhabőrbe kötött (százkilós) könyvet a Parlamentben a meghatódott Szili Katalin házelnöknek. Ebben pedig az áll fehéren-feketén, hogy „a magyar konyha világhírű”. Laci bácsitól több sarkalatos gasztronómiai tétel is származik, ő nyilatkoztatta ki például azt a szentenciát, miszerint „a magyar embernek egy a fontos: az étele legyen piros”. Tv2 főzőműsorában is feltűnt Laci bácsi mostanában érdekes aromájú brazil zselatint reklámoz (Czuki márkanéven), és egy ideje nem a Haza, hanem a Teletál Ételfutár szolgálatában áll. Működését figyelve világos, hogy nem a gasztronómiai globalizáció a legnagyobb veszély a „világhírű” magyar konyhára, ahogy a Venesz-díjas „mesterszakácsok” állítják, hanem éppen ők maguk: a nagy magyar igénytelenség.

Az ügyeletes „sztárszakácsok” bármit megetetnek velünk. Kovács Lázár, „az ország legsármosabb sztárséfje” (ez az állandó jelzője, mint a görög hősöké) a Knorr Házias Levesalapjára mondja, hogy „íze akár az otthon készített levesé”. A Knorr új terméke a következőket tartalmazza: nátrium-glutamát, dinátrium-gualinát (csecsemőknek, asztmásoknak nem ajánlott), xantángumi, tyúkhúspor, kurkuma, ételszínezék. Lázár chef egy kanállal hadonászva behízelgő mosollyal ezt a kotyvalékot ajánlja, mint a vasárnapi ebéd csúcspontját. A reklámban többször hangsúlyozzák, hogy a termék „tartósítószert nem tartalmaz”. Miért is kellene bele tartósítószer? A katyvasz eláll magától évekig.

A szakácsok többsége észre sem veszi, mit művel. A gasztrokibic (Sági Szilárd, aki a Tv2 Hal a tortánjának házigazdája volt) kulináris tanácsokat osztogat az országnak, miközben nemrég alig tudott megszabadulni botrányosan rossz, többször befuccsolt Ráday utcai éttermétől. Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség azóta leköszönt szakácselnöke nem érti, miért kifogásolja az újságíró, hogy Schobert Norbival köt együttműködési szerződést. Szerinte „Norbi sikeres üzletember, aki bebizonyította, hogy az ő munkássága is hozzátartozik a gasztronómiához”. Prohászka vagy gittegyletnek tekinti saját szervezetét, vagy annyira tájékozatlan, hogy nincs tudomása róla, hogy a Gazdasági Versenyhivatal „tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt” megbírságolta Norbi Update termékeit. Nemcsak a leves hazudik ugyanis, hanem a péksütemény is, amit Norbi cukorbetegeknek ajánlott.

De hazudik a joghurt is. Ül a kanapén zöld párnák között, zöld otthonkában, zöld üveggömbök előtt Szulák Andrea „nőerőmű”, ahogy Geszti Péter elnevezte, és széles mosollyal zöld Danone joghurtot kanalaz. Ha a gyomrodban rend uralkodik – üzeni nekünk -, akkor a világban is. Ehhez nem kell mást tenned, csak naponta elfogyasztanod egy Danone Activiát. Két héten keresztül. Ha szorulásod mégsem múlik, a cég visszafizeti a joghurt árát. Hát nem idilli?

Kár, hogy a FoodWatch nevű német fogyasztóvédelmi szervezet épp ezt a reklámot tartja az elmúlt évek legnagyobb blöffjének. A Danone azt sugallja, hogy joghurtja javítja a bélműködést. A Bifidus ActiRegularis baktériumkultúra jótékony hatására azonban nincs tudományos bizonyíték, csak néhány (fizetett) statiszta lelkesedése. A GVH egyéb Danone-reklámokra is megorrolt, s tízmillió forint büntetést szabott ki gyógyhatás hamis látszatának keltése miatt. A Danone nemhogy nem „gazdag fehérje-, vitamin-, kalcium- és foszforforrás”, de némelyik gyümölcsjoghurtja 13,4 százalék cukrot tartalmaz (tehát többet, mint a Coca-Cola).

Szükségünk van a hitelességre, akár a levegőre. Különben úgy járunk, mint az egyszeri gyermek, aki, amikor megkérdezi a mamája, mit kér vacsorára, így felelt: „- Vizet, mama. Hozzá legfeljebb egy kis vágóhídi nyesedéket, gyártási szalonnát, E 450 adalékot, emulgeátort, guargumit. Ja, és ne felejtsd a xantángyantát se! – Ejnye, kisfiam, miért nem mondod, hogy Tesco párizsit szeretnél enni?”

Vinkó József
Heti válasz

*** 

„Mivel etetnek?”  – A Danone Kft. észrevétele a Heti Válasz írásával kapcsolatban  

„A Danone Kft. minden joghurt termékének összcukortartalma már most a javasolt határérték alatt van” – írja válaszként a Heti Válasz múlt heti cikkére a cég. 

A cikk világhálós publikálása után a Danone Kft. levélben fordult a laphoz. 

„Az Activia joghurt olyan erjesztett probiotikus tejtermék, amely a hagyományos joghurtkultúrák mellett nagy számban tartalmaz a Bifidobaktérium DN-173 010/CNCM I-2494 törzs baktériumaiból is, melyek kereskedelmi elnevezése Bifidus ActiRegularis. Ez a Danone által izolált baktériumtörzs rendelkezik tudományos háttéranyaggal, számos független tanulmány készült például annak a megállapítására, hogy az Activia és az abban alkalmazott kultúrák milyen mértékben vesznek részt a tranzitban, azaz a tápanyag áthaladási sebességében. Az összes kutatás és klinikai vizsgálat részletes tudományos leírása elérhető a www.studies.danone.com oldalon. 

A termékek cukortartalmáról el kell mondani, hogy a természetes, minőségi alapanyagokból eredően a gyümölcsjoghurtban ennek jelentősebb része már eleve megtalálható. A natúr joghurtból 4-5 gramm tejcukor (laktóz), míg a gyümölcsből (fajtájától függően) további minimum 1-2 gramm gyümölcscukor kerül 100 gramm termékbe. Ha tejterméket fogyasztunk, ezekkel az értékekkel eredendően számolni kell.

A termék jelölésén feltüntetett cukor mennyiség az összes cukor mennyiséget jelenti, azaz a termékben eredendően benne lévő cukrot (a laktózt, a fruktózt) és a hozzáadott cukrot is. Termékeink hozzáadott cukortartalma éppen annyi, hogy azok élvezeti értéke optimális legyen és megfeleljen fogyasztóink elvárásainak. Ez a tápanyag-összetétel megfelel az Európai Bizottság által kidolgozott – jelenleg még csak javaslatkénként megfogalmazott – tápanyagprofilnak. A Bizottság e tervezete azt javasolja, hogy 100 gramm joghurt maximum 15 gramm cukrot tartalmazzon összesen. A Danone Kft. minden joghurt termékének összcukortartalma már most e javasolt határérték alatt van.”

{module 221}