Tanuljunk Helsinkitől

Helsinki, Finnország - turizmus, gasztronómia

Ismerkedjünk meg négy előrelátó szakemberrel, akik a fenntartható tervezés, építészet és étkezési kultúra mellett állnak.

Ha kíváncsiak arra, hogy milyen lesz a pandémia utáni időszak, és mik lesznek a fő mozgatórugók, nézzék meg Helsinkit. A közepes méretű városok betekintést engednek abba, hogy milyen lesz a világjárvány utáni jövő mindenki számára. Helsinkiben a megújulást a nyitottság, a hagyományok ápolása, valamint a dizájnnal, építészettel és élelmiszerekkel kapcsolatos új innovációk és megoldások hajtják.

Négy, Helsinkiben a design, az építészet és az élelmiszeripar területén tevékenykedő előre gondolkodó szakember osztja meg véleményét.

Savoy étterem

Helena Puolakka, Savoy étterem tulajdonos és séf

Az Alvar és Aino Aalto által tervezett híres belső térrel és a Helsinki belvárosára nyíló lélegzetelállító kilátással a Savoy étterem több mint 80 éves története során Finnország jövőjének megvitatásának és alakításának helyszíne volt.

„Története során a Savoy soha nem zárt be a világjárvány előtt, de még a háborúk alatt sem” – mondja Helena Puolakka, a Savoy séf patrónusa és tulajdonosa. Puolakka feladata a történelmi étterem fenntartása és aktuális szinten tartása volt – ennek fontos része volt az eredeti éttermi enteriőr és bútorok gondos restaurálása.

„Nehéz időkben a stabilitás vigaszt és reményt ad. Tanulhatunk ezekből a történelmi helyekből, amelyek mindenféle kihíváson átmentek, és még mindig léteznek” – jegyzi meg Puolakka. „A Savoyban érzelmi tartás van – amikor az emberek belépnek az étterembe, egy kicsit magasabbra nőnek. Ez Aalto csodálatos munkájának köszönhető, amely még ma is friss és érvényes. A mi felelősségünk, hogy életben tartsuk és olyan étkezési élményt teremtsünk, amely megfelel ezeknek a normáknak, még legalább 80 évig.”

Puolakka hiányolta a nemzetközi kapcsolataikkal való találkozókat és beszélgetéseket. Az az álma, hogy a világ hasonló helyein működő top séfek cseréje valósulhasson meg. „Meg kell becsülnünk azt, amink van. A gyors trendek és az eldobható kultúra kora lejárt, ehelyett tartalmas pillanatokat és hosszú távú döntéseket akarunk, hogy megünnepeljük az életet. Örömmel üdvözöltük a családi ünnepségek visszatérését, ezekhez készült eredetileg a Savoy” – mondja Puolakka.

The Glasshouse Helsinki

Mirkku Kullberg, a Glasshouse Helsinki igazgatója, alapítója és kertésze

A Glasshouse Helsinki a design, a művészet és a kézművesség platformja. Az ötlet lényege, hogy segítse a márkák etikus, fenntartható és felelősségteljes fejlődését. A kétszintes áruház májusban nyílt meg Helsinki belvárosában.

„Engem az interakció érdekel. A kiskereskedelem, mint szó annyira unalmas, hiszen az csak tranzakció. A legérdekesebb kiskereskedelmi terek különböző típusú piacterek, ahol beszélgetni lehet, és ahol valóban felfedezhetsz és tanulhatsz valami újat” – állítja Kullberg. „Olyan közösséget akartunk építeni, ahol a fenntarthatóságot emberi szinten fedezik fel. A Glasshouse Helsinki a kiskereskedelem új világának kipróbálásáról és megtapasztalásáról szól.”

A Glasshouse Helsinki a kiskereskedelmet, a kortárs művészetet és a kézművességet ötvözi. A Glasshouse része a Lokal Store, amely a helyi kézművesek és művészek munkáit népszerűsíti.

Kullberg számára Helsinki volt az ideális hely a Glasshouse elindításához. „Tökéletes hely, könnyű hálózatot építeni, minden rendkívül jól működik, és nagyon rövid idő alatt sok mindent el lehet végezni – de ami a legfontosabb, hogy nem egy kész és csiszolt város – van hely a fizikai és szellemi felfedezésre” – mondja Kullberg.” A Glasshouse Helsinki abban is segít a vállalkozásoknak, hogy megtalálják az etikus növekedés módját. „Az emberek mindig is reflektáltak a jó élet kérdésére. A jelenlegi helyzet mélyebb megértése kérdéseket vet fel, és olyan értékeket hoz össze, amelyek nélkülözhetetlenek”.

Majamaja

Pekka Littow, építész, Littow Architectes

A tengerparti fekvése már régóta fontos vonzerő és fejlődési lehetőség Helsinki számára. A MajaMaja öko-kabinok a kiváló minőségű finn faépítészetet ötvözik a legújabb zöld technológiai megoldásokkal. A helyszín mindössze 10 perces hajóútra van a városközponttól, a célpont lehetőséget kínál a mindennapi rutinból való kiszakadásra és egy tanulságos öko-élményre.

„A tömegturizmus korszaka véget ér, abban a formában, ahogyan mi ismerjük. Az emberek olyan személyes élményeket keresnek, amelyek tükrözik az értékeiket” foglalja össze Littow. „A természethez való közelség, de modern kényelem iránti igény van”.

A Majamaja mindössze 23 négyzetméteres, és minden megtalálható benne, amire szükség van – konyha, zuhanyzó és WC zártkörű vízrendszerrel és lélegzetelállító kilátással a Balti-tengerre. A házikót a hajóbelsők praktikussága, hatékonysága és otthonossága ihlette. „A világjárvány arra késztetett minket, hogy elgondolkodjunk azon, hogy hová fektetjük az energiánkat és az időnket – megfelelő-e ebben az új világban? Több többcélú funkcióval és közös használattal rendelkező helyre lenne szükségünk. A Majamaja típusú helyeket távoli munkahelyként is lehet használni, ha nem szabadidős tevékenységekre használják” – állítja Littow.

Helsinki Biennále

Maija Tanninen-Mattila, Helsinki Művészeti Múzeum

A Helsinki Biennále egy nemzetközi művészeti esemény, amely kiemelkedő kortárs művészeti alkotásokat hoz a tengerparti Helsinkibe. A Vallisaari sziget egyedülálló környezetében 2021. június 12. – szeptember 26. között megrendezett Helsinki Biennále a művészet, a természet és a tenger szintézisét ünnepli.

„A Helsinki Biennálénak jövőorientált távlati elképzelése van, hangsúlyozza a művészet, a környezet és a város lakói iránti felelősséget. Bár a tervezése már évekkel ezelőtt elkezdődött, a mostani megnyitónak aktualitása van” – mondja Maija Tanninen-Mattila.

Az esemény szigorú kereteket szab a Biennále Vallisaari sokszínű környezetére gyakorolt hatására. A finn Eco compass környezetvédelmi irányítási rendszer felügyelte a rendezvény kivitelezését és infrastruktúráját. A biennálét a hulladék, az energiafogyasztás, a logisztika és a mobilitás kategóriáiban mérik, hogy meghatározzák a teljesen szén-dioxid-semleges rendezvény célkitűzéseit.

A Helsinki Biennále 40 nemzetközi művészt vagy művészcsoportot mutat be Finnországból és a világ minden tájáról „Ugyan az a tenger” címmel. Mind a helyi, mind a nemzetközi művészek együttműködtek a város közösségeivel – többek között az idősotthonok lakóival és a közeli nyitott börtön rabjaival.

„A belépés ingyenes. A döntés a demokratikus és befogadó elveken alapult, hogy minden korosztályból és mindenféle háttérrel rendelkező kultúrajongót és újonnan érkezőt szívesen látnak. A művészeti alkotások és események a szárazföldre is kiterjednek” – állítja Mattila-Tanninen. „A művészet és a természet gyógyítja a lelkünket – nézzünk a horizontra és lélegezzünk be.”

MyHelsinki.fi
fotó: Ioannis Koulousis

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .