Parlamenti pillanatok

Parlamenti pillanatokAz Országgyűlés Sport és Turisztikai Bizottság legutóbbi ülésén megtárgyalta a szálláshelyek védjegyrendszerének működését. A szakmai koncepció alapján a szálláshelyek szolgáltatásainak önkéntesen vállalható minőségi színvonal szerinti megkülönböztetését a turisztikai szakmai szövetségek közreműködésével kialakított védjegyrendszer biztosítja.

{module 221}

– szállodák csillaggal való minősítése
– a falusi szálláshely napraforgóval történő minősítése
– a vendégszoba, vendégház, apartman koronával való minősítése
– a kemping csillaggal történő minősítése
– az üdülőháztelep osztállyal való minősítése

Valamennyi minősítésnél az érintett szakmai szövetség és az NGM a felelős. A minősítésben az ő képviselőik vesznek részt.

A védjegyrendszer elbírálása díjazás ellenében történik.

Az így megállapított védjegyek az új nemzeti védjegyek kategóriába tartoznak..

Az erről szóló beszámolót a bizottság elfogadta.

Részlet az ülésteremből:

Az Országgyűlés nyári rendkívüli ülésszakának
9. ülésnapja
2012. július 2-án, hétfőn
(13.04 óra – Elnök: Kövér László
Jegyzők: dr. Stágel Bence és Szilágyi Péter)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! 17 óra 44 perc van, az azonnali kérdések órájának végére értünk.

Áttérünk a kérdésekre. Pál Béla képviselő úr, az MSZP képviselője, kérdést kíván feltenni a nemzetgazdasági miniszternek: „Módosulnak-e a SZÉP-kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályai?” címmel. Pál Béla képviselő urat illeti a szó. Parancsoljon!

PÁL BÉLA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Ön körülbelül két hónappal ezelőtt jelentette be egy rendezvényen, hogy a Széchenyi-pihenőkártya rendszere miatt kötelezettségszegési eljárás indul Magyarországgal szemben. Az uniós eljáráson annak megállapításairól azóta sem hallottunk, mint ahogy a turisztikai szolgáltatók, a kibocsátók és az igénybevevők sem.Aztán Matolcsy György miniszter úr néhány héttel ezelőtt egy képviselői kérdésre adott válaszában azt írta, hogy a kormány áttekinti a Széchenyi-pihenőkártya rendszerének eddigi tapasztalatait, és előkészíti a kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló kormányrendelet módosítását. Valljuk be, erre valóban valószínűleg szükség lenne, hiszen ez igaz, hogy 23 ezer elfogadóhelyen közel 500 ezer tulajdonos használhatja fel a Széchenyi-pihenőkártyát, és annak ellenére, hogy általában sajnos nem túl magas az az összeg, amit a kártyára kapnak, de nagyon jelentős támogatást jelent a rekreációjukhoz. Ugyanakkor viszont jó néhány olyan tapasztalat is összegyűlt, csak hármat hadd említsek önnek:, egyrészt a szállodai szakma részéről az a felvetés, hogy a bankkibocsátó terminálok nem fogadják el egymás kártyáit, vagy például az, ami a balatoni utazási irodáktól érkezett felvetés, hogy az utazási irodások, szemben a panziósokkal és a szállodásokkal, csak a szállásadás zsebet használhatják fel a kártyáról, valamint az is, hogy a balatoni vendéglátósok jelezték, hogy bár a vendéglátásra van a legnagyobb igény a SZÉP-kártyát felhasználók közül, de mivel ők szezonális üzleteket üzemeltetnek, a bankok nem telepítenek ide terminált.

Ez persze csak három példa volt különböző szakterületekről, államtitkár úr, de kérdezném azt, hogy a három példa alapján is és az eddigi tapasztalatok alapján mikor módosulnak a SZÉP-kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályai, és miben várható majd változás a jelenlegi rendszerhez képest.

Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A válaszra megadom a szót Szathmáry Kristóf államtitkár úrnak. Parancsoljon, államtitkár úr!

SZATHMÁRY KRISTÓF nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársam! Tisztelt Ház! Az ön kérdése lehetőséget ad arra, hogy az egyik, ha lehet mondani, sikertörténetről is beszámoljak, hiszen ahogy ön is említette, már váltottunk szót a SZÉP-kártya bevezetéséről. Itt arról van szó, hogy egy teljesen új rendszert indított el idén január 1-jétől a kormányzat. A korábbi igen magas 6 százalék és egy elavult, papír alapon működő üdülési csekket váltott fel lényegében egy másfél százalékos, az elfogadóhelyek számára igen kedvező konstrukcióval az az elektronikus kártya, amit népnyelven SZÉP-kártyának hívunk. Ez a kártya egyébként annak ellenére, hogy valóban egy új rendszer – sok kérdés menet közben merül fel, ezért a minisztérium természetesen folyamatosan figyeli és monitorozza a kártya elfogadása körül fellépő kérdéseket, és ennek tükrében valószínűleg még az idei év második felében a rendeletet apróbb módosításokkal tervezzük kiegészíteni. Ilyen egyébként, amit már megoldottunk, a kártyák átjárhatósága, ami megoldott, de ugyanilyen például a szolgáltatóknál a kártyáról lehúzott összegek megjelenésének a bekorlátozása, ugyancsak egy észrevétel volt a szolgáltatók részéről, és hogy legalább három napon belül lehetőleg a pénz meg is érkezzen. Több ilyen kérdés van.

Valóban, a TEÁOR-számokat is át fogjuk tekinteni, valószínűleg a szezon után, úgy érdemes, hogy egy szezont várjunk meg a tapasztalatokkal, de összességében azt tudom mondani a kártyáról, hogy még a kételkedők számára is egy nagyon nagy siker. A kibocsátott kártyák száma meghaladta a 650 ezret úgy, hogy eredetileg 300 ezer kártyát terveztünk az idei évben. A munkáltatók száma több mint 17 ezer, az elfogadóhelyek száma meghaladta már a 30 ezret, és a feltöltések értéke pedig meghaladta a 43 milliárd forintot, ami reményeink szerint egy újabb lökést adhat a hazai turizmusnak.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

{module 221}